Waarom HamsterScaping?

Hamsterscaping is een manier van inrichten met als doel om de huisvesting op een zo natuurlijk mogelijke manier na te bootsen. Maar waarom hebben we deze keus gemaakt?

De welbekende bijnaam van ‘De Russische Dwerghamster’ was de bijtende hamster. Als je mensen hoort praten over vroeger is het eerste wat ze zeggen, ‘Niet zo’n kleine! Want die bijten!’. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. Deze kleine diertjes kunnen echter niet met ons op een andere manier communiceren. En als wij, als mens zijnde, opgesloten worden in een kamertje van 1m x 1m worden wij ook gillende gek. Dit kleine ‘bijtende’ hamstertje probeerde ons alleen maar duidelijk te maken dat er iets niet helemaal in orde was! En een aantal van die mensen hebben geluisterd en zijn verder gaan kijken.

Om een huisvesting te kunnen aanpassen op het natuurlijke gedrag van een diertje, moet je gaan denken vanuit het dier. Een hamster is van nature een prooidier, schemer- en nacht actief, maar bovenal ook erg actief. Een dwerghamster legt zo’n tien kilometer per nacht af. Tijdens zijn activiteiten is hij druk bezig met het zoeken van voedsel, het opruimen van zijn holletje, het graven van nieuwe gangen en natuurlijk mogen we de voortplanting ook niet vergeten. Op de voortplanting na blijven al deze gedragingen in gevangenschap gewoon aan bod. Echter, de huisvesting laat dit niet toe. Want naast dat er veel te kleine huisvestingen aangeboden worden op internet maar ook in de plaatselijke dierenwinkels, worden deze huisvestingen ook nog eens uitgerust met een te klein loopwiel & weinig graafruimte. Zo kan de hamster dus al een aantal van zijn drukste activiteiten niet meer uitvoeren. En heel simpel … als jij een Border Collie de hele dag opsluit in een bench, zal deze ook gillend gek worden. Waarom verbazen wij ons dan dat de hamster overgaat tot agressief gedrag?

Voorbeelden van negatieve gedragingen en het lopen in een te klein wiel.

Die tijd moet voorbij zijn! Nee, beter gezegd; die tijd IS voorbij!

Hamsterscaping is in het leven geroepen om voor iedere eigenaar de mogelijkheid te bieden tot het beste voor zijn of haar hamstertje. Een huisvesting/inrichting die natuurlijk gedrag stimuleert! En daar komt ie weer: Een blije hamster is een blije baas.

Een aantal voordelen op een rijtje,

 • Adviesmaat voor een Dwerghamster is minimaal 80x35cm(2800cm2),
  Het aanbieden van een grotere ruimte zorgt voor meer beweging; dus minder kans op overgewicht. Minder tot geen stereotype gedrag; wat ook niet kan overslaan in agressief gedrag.
 • De mogelijkheid om minimaal 15 tot 30cm bodembedekking te bieden,
  Een (dwerg)hamster is van nature een dier die onder de grond leeft. Zij graven verschillende tunnels die uitkomen in meerdere verschillende kamers. Ieder hol heeft meerdere in- en uitgangen. Door te kunnen graven voelen de dieren zich ook een stuk veiliger.
 • De manier van inrichten heeft een hoop voordelen,
  Hamsterscaping biedt een bepaalde manier van inrichten waar door de (dwerg)hamster, een prooidier, zich op zijn of haar gemak kan voelen en dus nieuwsgieriger naar de mens kan zijn. Het voorkomt zogenaamde ‘pleinvrees’ en helpt de (dwerg)hamster op een veilige plek zijn tunnels te maken.
 • Een actievere hamster,
  Doordat de hamster zich meer op zijn of haar gemak kan voelen en zijn energie op een geheel andere manier kwijt kan; wordt de hamster aanhankelijker en kan zijn nieuwsgierigheid meer getoond worden. De hamster wordt actiever in zijn doen en laten en vele laten zich ook meer overdag zien.
 • Minder schoonmaken,
  Door gebruik te maken van een grotere ruimte en meer bodembedekking zorg je ervoor dat je veel minder hoeft schoon te maken. Een verblijf van 80x35cm hoef je, bij een goede inrichting, maar één keer in de 8 tot 12 weken te verschonen. Een verblijf van 120x50cm verschoon je wanneer jij het nodig vindt! En dit kan oplopen tot zo’n 4 tot 6 maanden.
 • Alles bij elkaar,
  Een vriendelijk diertje die zich op zijn of haar gemak voelt en zijn volledige instinct en natuurlijke behoeften kan uiten. En daarnaast ziet het er ook nog eens ontzettend leuk uit en heeft het wat creativiteit van jou nodig!
 • En …. Een eyecatcher!
  Je hamster heeft een plekje waar hij of zij zich ontzettend fijn in voelt .. en jij zit niet opgescheept met een felgekleurde kooi waar in je de hamster nauwelijks kan zien. Ook zal de hamster ’s nachts niemand meer storen.