Richtlijnen

Om het juiste doel met het scapen te kunnen behalen zijn er een aantal richtlijnen die we kunnen hanteren om ervoor te zorgen dat de basis goed is. Het scapen zelf is iets wat je onder de knie moet krijgen, en juist door deze richtlijnen maakt dat net even een stukje makkelijker. De richtlijnen zijn er ook omdat het op deze manier werkt. ‘Hamsterscaping’, is op een bepaalde manier de wereld in gekomen en deze manier werkt voor ieder type hamster. Als mensen er zelf aan gaan zitten rommelen en de richtlijnen negeren dan komt niet het juiste doel naar voren en ook niet de positieve effecten. ‘Hamsterscaping’, heeft zich aangepast aan wat de hamster wilt.

 • Een glazen verblijf zoals een aquarium of terrarium (let op de hoogte van de deurtjes, minimaal 20/25cm hoogte)
  Russische Dwerghamster: minimaal 80×35×40
  Syrische hamster: minimaal 100×50×50 (voorkeur 120×50×50)
  Roborovski Dwerghamster-koppel: minimaal 80×35
  Campbelli Dwerghamster-koppel: Laat je adviseren door een fokker
 • Een loopwiel,
  Russische Dwerghamster: minimaal 16,5cm.
  Syrische hamster: minimaal 25/30cm
  Roborovski Dwerghamster-koppel: meerdere loopwielen van 16,5cm
  Campbelli Dwerghamster-koppel: Laat je adviseren door een fokker
 • Minimaal werken met drie ladders. Eén voor de zandbak en minimaal twee voor extra lagen bodembedekking. (controleer je ladders op openingen! of bekleed ze met mos)
 • Minimaal één kurkschors
 • Minimaal één wijnrank (deels ingraven)
 • Minimaal één ‘groot’ huis
 • Minimaal één ‘kleiner’ huis
 • Een mix van bodembedekkingen zoals; Hennepvezel (Mini-hemp), Zaagsel (plospan) & Cotton Clean (Barn-i)
 • Chinchilla badzand (voorkeur Beaphar)
 • Voer & water bakje, géén flesje!
 • Veilig nestmateriaal zoals Kapok (katoenplant)
Voorbeeld boodschappenlijst Dwerghamster
Voorbeeld boodschappenlijst Syrische / Goud hamster

Let op: Syrische hamsters zijn een goede slag groter dan de dwerghamsters. Standaard huisjes zijn niet geschikt voor deze dieren. Zij kunnen onbewust in deze te kleine openingen hun wangzakken aan de binnenzijde kapot scheuren. Hier kun je huisjes vinden die wel geschikt zijn: Klik – Klik – Klik – Klik

Let op: Als je meerdere hamsters in één huisvesting hebt, zoals de Roborovski of Campbelli dwerghamster, let dan altijd op dat je huisjes gebruikt met meerdere openingen.

Als extra kan je de bak decoreren met mos, verschillende plantjes zoals gierst en lijnzaad, verschillende carefresh varianten of terrarium bodembedekkingen. Ook kan je met het mos je ladders decoreren. Het is niet alleen leuk – het geeft ook direct een extra veiligheid!

Een minimaal adviesmaat houdt in dat je absoluut geen kleinere huisvesting mag hebben. Die paar centimeters voor ons als mens, is een halve wereld voor je hamster. In een kleinere huisvesting wil ik je dan ook adviseren om niet te scapen. Een beter advies is om je aan te raden een grotere huisvesting aan te schaffen, want in een kleinere huisvesting blijft het stereotype gedrag aan bod.

Groter is altijd beter. Echter moet die grotere ruimte ook wel dusdanig ingericht worden dat de hamster zich veilig blijft voelen. Een huisvesting moet gewoon, vanaf het begin dat de hamster zijn kontje erin mag parkeren, in orde zijn.
Ook voor nieuwe en/of jonge hamsters. Het advies wordt vaak gegeven om de ruimte niet zo vol te plaatsen omdat je de hamster dan niet kan pakken. Dit is niet waar. Dit advies komt voort van mensen die het zelf niet hebben ervaren. Juist als een hamster zich op zijn of haar gemak voelt en geheel is geacclimatiseerd (= gewend) laat deze zich vanzelf zien en is ook nog net zo tam. Wellicht zelfs wel meer ….

Tip:

Hamsterscaping Set
‘Basis’
Dwerghamster

Hamsterscaping Set
‘Compleet’
Dwerghamster

Hamsterscaping Set
‘Basis’
Goudhamster

Hamsterscaping Set
‘Compleet’
Goudhamster

Hamsterscaping
‘Bodem’ Set

Hamsterscaping
‘Accessoires’ Set

Hamsterscaping
Set ‘Ida’