Ongedierte

Soms treffen we in onze huisvestingen ongedierte aan. Dit staat eigenlijk los van Hamsterscaping, maar vervelend is het wel. Hieronder vind je de meest voorkomende soorten ongedierte en tips over hoe je er het snelst en het beste weer vanaf komt. Sowieso is het aan te raden om al je spullen minimaal 48 uur invriezen voor gebruik (als het in de vriezer past), dit advies geven we ook in de FAQ.
Wijnranken die niet in de vriezer passen kun je overgieten met kokend heet water en daarna goed laten drogen. Het is ook mogelijk om producten in de oven te plaatsen (20-30 minuten op 125-180 graden) maar dat is volledig op eigen risico.

Meelmot

Schadelijk voor mijn hamster of omgeving? Nee.
Meelmotten zijn kleine motjes met donkere vleugeltjes. Ze komen op onder andere voeding af en het kan voorkomen dat ze je een verpakking voeding of snacks aanschaft en hier eitjes of dergelijke zijn achter gebleven. Bij warme temperaturen komen de larven van de meelmot uit en groeien op tot meelmotten om zich weer verder voort te planten.
Larven van meelmotten zijn tot 2cm groot, witachtig van kleur (met een donkere kop). De larve zijn ook niet schadelijk voor je hamster, maar eten wel van de voedselvoorraad. Larve zijn vooral erg vies om te zien maar het is niet noodzakelijk om je gehele bak leeg te halen. Larve en meelmotten gaan in de gehele omgeving zitten, bovenal op hoge plekken. Zodra je ze ziet is het raadzaam om ze direct dood te maken, zowel larve als mot.

BESTRIJDEN

  • Stop alles wat met eten (voeding, gedroogde snacks etc) te maken heeft 48 uur in de vriezer en maak je bak goed schoon.
  • Verwijder de motten zodra je ze ziet.
  • Er bestaan anti-motten (plak)vallen die de mannetjesmotten lokken en doodmaken. Zo kunnen ze zich niet voortplanten. Het beste plaats je deze vallen niet alleen vlakbij je hamster maar ook op andere plekken in het huis.
  • Zoek de bron! Meelmotten maken vaak nestjes in hoekjes of gleuven. Zoek ook in je eigen
    voedselvoorraad en kastjes. Zodra je de bron/het nestje gevonden hebt kun je die weghalen.
  • Maak de plekken waar voedsel staat (dus ook je eigen keukenkastjes) schoon met azijn. Dit is een natuurlijke ontsmetter.

Bloedmijt

Schadelijk voor je hamster of omgeving? Ja, tevens heeft de bloedmijt een gastdier nodig en kan ook op andere dieren overspringen zoals vogels of reptielen.
Bloedmijten zijn minuscule beestjes met acht pootjes. Ze zijn wit als ze jong zijn en lijken dan op bewegende stofjes. Ze zijn rood als ze bloed hebben gedronken. Ze verschuilen zich overdag in kiertjes van hout of andere donkere plekken. Bloedmijten hebben bloed nodig om te overleven. Daardoor zal je deze mijten op je hamster aantreffen: controleer je hamster in zijn oortjes, onder zijn staartje, onder zijn kin en in zijn nekvel. Daar zitten bloedmijten het liefst, dit zijn namelijk warme plekken. Het zijn vaak een heleboel kleine mijten die op elkaar stapelen om bloed te drinken. Bloedmijten laten een bloedvlek achter als je ze kapot drukt; de ultieme test om te weten of het bloedmijt is.

Hier zie je een bloedmijt bij een hamster.

BESTRIJDEN

  • Pak bloedmijten met grof geschut aan: plaats alles wat in de vriezer past in de vriezer en gebruik een stoomreiniger voor de rest. Bij bloedmijt dien je bovenal de omgeving te behandelen.
  • Gebruik na het behandelen met de stoomreiniger een goede omgevingsspray/een vlooienspray (bij voorkeur eentje die lijkt op de vroegere Bolfo Fleegard) in het verblijf en op de spullen. LET OP: omgevingsspray is puur gif. Zet je hamster niet direct terug in de bak en laat het gif eerst goed verdampen. Zorg ook dat er geen dieren (geen hamsters maar ook geen katten, honden, etc.) in de ruimte zijn als je het spul gebruikt en dat er pas weer dieren teruggezet worden als alles echt goed verdampt is. Verlaat zelf ook bij voorkeur de ruimte voor minimaal een halfuur en zet de ramen open om goed te luchten. Daarna drie dagen niet stofzuigen of schoonmaken!
  • Behandel ook de plek waar de bak staat; bloedmijten verstoppen zich ook buiten de bak. Verplaats je hamster zo min mogelijk en was je handen goed.
  • Plaats de spullen een week in de vriezer. Stop alles wat niet in de vriezer past een week in de schuur in een afgesloten vuilniszak. Spray van te voren de rand van de zak in met Beaphar Anti-Ongedierte spray, dit vormt een barricade. Dit kan eventueel ook met de omgevingsspray.
    Let op met katten; dit spul is op basis van permethrin en dat is giftig voor katten. Check ook bij voorbaat je omgevingsspray op welke werkzame stof deze is gebaseerd.
  • Roofmijten eten bloedmijten. Je kunt roofmijten (‘Dutchy’s’) online bestellen.
    LET OP: roofmijten gaan ook dood door bestrijdingsmiddelen. Het is dus of/of. Als je al
    bestrijdingsmiddelen gebruikt hebt, wacht dan minimaal 6 weken tot je roofmijt uitzet.
    LET OP: roofmijten worden inactief als het warm is. In de zomer kun je dus beter andere manieren proberen. Roofmijten ruimen zichzelf op; zodra er geen voedsel meer is eten ze elkaar tot de laatste uitsterft. Het heeft dus niet direct zin om roofmijten preventief toe te passen.
  • Creëer tijdelijk een minimale scape en houdt de omgeving goed in de gaten.

Preventief

Eventueel kan je de volgende preventieve hulpmiddelen toepassen. Dit is echter geen garantie dat je geen bloedmijten kan krijgen.

  • Diatomeeënaarde schijnt preventief te werken tegen bloedmijt. Dit is geen geschikte
    bodembedekking voor in je hele verblijf, maar kan wel in een bakje als een soort ‘zandbakje’ in het verblijf staan. Het is niet schadelijk voor de hamster maar bloedmijten gaan er dood door.
  • Tabaksstelen schijnen preventief goed te werken. Deze kun je bijvoorbeeld op de deksel van het verblijf leggen.

Meelmijt

Schadelijk voor je hamster of omgeving? Nee.
Meelmijt is een piepklein wit/doorzichtig beestje met acht pootjes. Op het eerste gezicht lijken ze op bewegende stofjes of zandkorreltjes. Meelmijten vind je meestal op natte/vochtige plekken, zoals bij/op/in een waterbakje of op het glas bij de plasplek van je hamster, maar ook op het glas van het verblijf. Meelmijt is nooit rood; altijd wit/doorzichtig. Meelmijten kunnen zich vrij explosief voortplanten en ontstaan.

BESTRIJDEN

  • Haal natte plekken weg (plasplekjes, voedselvoorraden) en zorg dat je bak goed droog is.
  • Haal de luchtvochtigheid naar beneden in de ruimte; bij een relatieve luchtvochtigheid van onder de 60% kunnen meelmijten niet voortplanten en zullen ze steeds langzamer worden en uiteindelijk uitsterven (dit werkt bestrijdend maar ook preventief).
  • Zorg voor goede ventilatie.
  • Maak eventueel de bak helemaal schoon (alle bodembedekking eruit). Meelmijt is niet schadelijk voor je hamster, dus maak goed de afweging of de stress van nieuwe bodembedekking het waard is. Dit lost het probleem meestal niet op (de meelmijten komen vaak gewoon terug zolang je verder de oorzaken niet aanpakt).
  • Vries eventueel je spullen in of spoel ze af met kokend water.
    LET OP: Droog je spullen wel héél goed als je ze hebt afgespoeld; meelmijten houden immers van
    vocht!
  • Soms helpt het ook enorm om het waterbakje een dag(deel) droog te laten. Het punt is om het verblijf
    zo droog mogelijk te hebben/krijgen.

    Onthoud dat het plaatsen van levende plantjes inclusief potgrond wat vochtig moet blijven een ultieme plek is voor ongedierte zoals meelmijt. Meelmijt kan ook voorkomen in huis/tuin/keuken planten.

Stofluis

Schadelijk voor je hamster of omgeving? Nee.
Stofluizen zijn kleine beestjes van 4mm lang. Hun lijfje bestaat uit twee ‘delen’; ze hebben duidelijk een kopje en een achterlijfje. Ze kunnen wit, grijs of donkerbruin zijn. Ze bewegen vaak een beetje schokkerig. Stofluizen houden van vochtige plekken (75% luchtvochtigheid of hoger) en warmte (20-25 graden). Stofluizen leven van schimmels.

BESTRIJDEN

  • Vind de bron (de vochtige plek; meestal een plasplekje of oude verse groente/fruit).
  • Haal de vochtige plek weg en laat alleen droge bodembedekking liggen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Haal indien mogelijk de relatieve luchtvochtigheid naar beneden. Dat werkt bestrijdend maar ook
    preventief.

    Onthoud dat het plaatsen van levende plantjes inclusief potgrond wat vochtig moet blijven een ultieme plek is voor ongedierte zoals stofluis. Stofluis kan ook voorkomen in huis/tuin/keuken planten.

Houtworm

Schadelijk voor je hamster? Nee.
Schadelijk voor je omgeving? Mogelijk wel.
Soms zitten er houtwormen in houten producten. Houtwormen zijn absoluut niet schadelijk voor je hamster. Wel een tikkeltje vervelend om in huis te hebben. Houtworm moet behandeld worden. Je herkent houtworm door kleine gaatjes in houten producten. In veel houten producten (zoals wijnranken) zitten oude sporen van houtwormen. Controleer of je houtwormen ziet zitten in de gaatjes, en of er ’s ochtends een vers hoopje zaagsel onder de gaatjes ligt. Niet het geval? Dan zijn de sporen oud. Wel houtworm? Dan kun je ervoor kiezen dat te behandelen zodat je eigen meubels niet aangetast worden.

BESTRIJDEN

Het is erg lastig om van houtworm af te komen. Grootschalig heb je hier een bedrijf voor nodig. Wij kunnen je tot zover dit advies bieden:

  • Vries je houten spullen minimaal 72 uur in.

(Graan)klander

Schadelijk voor je hamster? Nee.
Klanders zijn snuitkevers met een herkenbaar lang neusje. Ze eten granen en zetmeel. Ze houden van hetzelfde voer als onze hamsters. Ze kunnen zich snel ontwikkelen, voor namelijk bij warmere temperaturen.

BESTRIJDEN

  • Haal de voedselvoorraad van je hamster weg.
  • Je kunt licht aangetaste voermixen invriezen (liefst minstens 24 uur bij -20 graden; dat doodt alle klanders) en daarna gewoon weer gebruiken.
  • Voedselvoorraden die enorm zijn aangetast kun je het beste weggooien.

Meeltor

Schadelijk voor je hamster? Nee.
Meeltorren komen voort uit meelwormen. Wanneer meelwormen te lang liggen zullen zij zich ontpoppen tot meeltorren. Het zijn bruine torretjes met een lang achterlijfje en een plat kopje. Meeltorren komen zelden in grote aantallen voor.

BESTRIJDEN

  • Haal de voedselvoorraad van je hamster weg.
  • Je kunt licht aangetaste voermixen invriezen en daarna gewoon weer gebruiken.
  • Voedselvoorraden die enorm zijn aangetast kun je het beste weggooien.