Het Ontstaan

Augustus 2014, mijn collega van de Aquariumafdeling had de mogelijkheid gekregen om een ‘Aquascape-bak’ te plaatsen en deze in te richten. Altijd ben ik al geïnspireerd geweest door deze manier van inrichten. Een aantal weken daarvoor had ik een foto op mijn facebook-tijdlijn geplaatst van een natuurlijke habitat met een hamster er in. Deze foto kwam uit 2011. Het zag er ontzettend mooi uit, maar als we er nu op terug kijken niet erg functioneel. Toch hadden we het er al een aantal keer op het werk over gehad. Ik raakte in gesprek met mijn collega terwijl hij stond te scapen, onderwater. Al snel kwam het grapje, ‘Maar wat jij onderwater kan, dat kan ik toch boven water? Voor hamsters!’. En wat als een grapje begon, eindigde in werkelijkheid. Op 28 Augustus 2014 is de aller eerste ‘Scape’-bak een feit geworden. Er was gedacht aan alle belangrijke behoeften zoals zand, verstopplekjes, knaagmateriaal, gemixte bodembedekking, natuurlijke effecten & een groot genoeg loopwiel. Maar .. als we er nu op terug kijken! Hamsterscaping staat niet stil en is een manier die zich continu blijft ontwikkelen.

Hamsterscaping is één van de vele manieren om een natuurlijke inrichting aan te bieden voor je hamster. Het is aan jou als eigenaar de taak om de juiste weg voor jouw hamstertje te vinden.

Eind 2016 vond ‘Hamsterscaping’ zijn weg naar Social Media. Waarom dit nooit eerder is gedaan? Werkelijk geen idee. Wellicht omdat mensen er nog niet voldoende voor open stonden. De bak stond al jaren in de winkel en er werd wel naar gekeken maar er kwam weinig respons op. Op een bepaald moment is er een verandering in het scapen gekomen wat wel de aandacht trok. De inrichtingen werden meer natuurgetrouwer en er werd ook steeds meer bekend over wat nu onder andere van belang was in een huisvesting voor een hamster. En dan komt er een moment en ga je positieve feedback terugkrijgen en voor je het weet kan je een stapje verder gaan. En Social Media, zoals Facebook, was die volgende stap.

Hamsterscaping heeft zijn weg in de wereld kunnen vinden omdat ik in een hele fijne Dierenspeciaalzaak werk waar het gehele team achter dierenwelzijn staat. Je kan dit negatief bekijken, dat het ontstaan is in een winkel, je kan het ook positief bekijken. Als Dierenspeciaalzaak wordt het goede voorbeeld gegeven. Een goed voorbeeld, doet goed volgen. Waar kom je de meeste mensen tegen die je dus op de juiste manier verder kan helpen met het houden van huisdieren? Juist!
En zo werd ook de mogelijkheid tot het geven van Workshops geboren. On-wijs tof! Op 16 Maart 2017 werd de aller eerste geslaagde Workshop gegeven. Daarna hebben er vele gevolgd en worden er nog steeds Workshops gepland.

Vind hier meer informatie over de Hamsterscaping Workshops!

Nadat ik vanuit mijn werk samen met mijn bazin een informatieve cursus via de Dibevo had gevolgd kwam dit onderwerp ter sprake met één van de Dibevo medewerksters. Deze persoon schrijft artikelen voor in het Dibevo magazine en ze waren reuze geïnteresseerd om een artikel over, ‘Hamsterscaping’ te schrijven. Zogezegd, zo gedaan. De workshop die in Juni 2017 is gegeven was in het bijzijn van deze mevrouw vanuit het Dibevo. Een klein poosje later werd het artikel gepubliceerd en ging ‘Hamsterscaping’ door héél Nederland! Niet altijd even op de juiste manier, maar de interesse is gewekt en mensen komen toch wel op de juiste plek uit.

Artikel in het blad van Barendrecht

Artikel in het Dibevo blad, hierdoor kwam Hamsterscaping in heel Nederland terecht.

Een artikel omtrent huisvesting in het Dibevo blad
Op de website van Beaphar.nl – Beaphar sponsort ook onze Scaping wedstrijden!

Ze zeggen toch altijd; verbeter de wereld, begin bij jezelf? Nou, dat is gelukt!

Hamsterscaping is tot op de dag van vandaag nog actief. Er worden steeds meer nieuwe dingen uitgeprobeerd en mensen gaan vanuit zichzelf steeds verder kijken naar wat een hamstertje nodig heeft. Maar het allerbelangrijkste blijft voorop staan: Het creëren van een natuurlijke leefomgeving van een hamster, zodat deze zijn of haar natuurlijke gedragingen kan uitvoeren.

120x50x50 verblijf voor een Syrische hamster