HamsterScaping, hoe dan?

Niemand heeft gezegd dat HamsterScaping makkelijk is; maar het is wel 100% zeker de moeite waard! Het liefst zou ik bij iedereen thuis komen om de fijne kneepjes van het Scapen uit te leggen en voor te doen, of tijdens een workshop – maar dat is niet altijd mogelijk. Daarom probeer ik door middel van filmpjes & een zogenaamd stappenplan jullie een handje op weg te helpen.

De filmpjes en het stappenplan is een opstapje. Het is de basis van het scapen. Vanuit die basis leer jij uiteindelijk zelf, in combinatie met je eigen creativiteit, verder te werken. Je leert op den duur ook te herkennen wat jouw hamstertje erg fijn vind en dit pak je mee in je scapes. Geloof mij maar als ik zeg dat je gaat groeien in het creëren van een HamsterScaping bak! Je hamstertje gaat je dankbaar zijn voor alle ‘moeite’ ❤


Filmpjes

Om gemakkelijk alle filmpjes van HamsterScaping te kunnen bekijken is er een YouTube Channel!

Hamsterscaping in 80x35x40
Hamsterscaping in 120x50x50

Stappenplan

Door middel van foto’s ga ik je proberen uit te leggen op welke manier je een HamsterScaping bak kan creëren. Ondertussen heb je al kunnen lezen waarom we op deze manier inrichten en nu is het aan jou om deze kennis toe te passen. Op deze pagina lees je wat je nodig hebt voor een basis-scape.

Voor het gemak som ik nog even op wat er gebruikt is in deze scape:
– 1x ladder 7x27cm,
– 1x ladder 28x17cm,
– 2x ladder 7x55cm,
– 1x kurk tunnel S,
– 1x wijnrank M,
– 1x huisje Björk,
– 1x Loopwiel 20cm,
– 1x huisje Thordis (zonder zijkantjes),
– 1x huisje halfrond (hobbit huisje),
– Mos,
– JR Farm plantjes,
– 2x Exo Terra Water dish small,
– Beaphar Chinchilla badzand,
– 1x Kapok/Katoenplant,
– Hout & stenen decoratie van de Wibra,
– Carefresh Ultra (wit) als sneeuw.

Tijdens het maken van de ze scape is er gebruik gemaakt van Zaagsel (plospan) & Hennepvezel (aubiose). Ondertussen kunnen we uit ervaring adviseren om hier Cotton Clean (barn-i of Joris No Smell) aan toe te voegen.

Tip

~ Sommige Scapers vinden het fijn om eerst op het ‘droge’ te bouwen. Je plaatst dan de spullen in de bak zonder bodembedekking om te zien of het gaat lukken zoals je wilt.
~ Andere Scapers vinden het juist fijn om een plattegrondje te tekenen.
~ Let er op tijdens het scapen dat je de spullen niet langs de zijkanten van je bak plaatst. Ik zeg vaak, ‘Je hebt voor je hele bak betaald, gebruik die ruimte dus ook!’, in dit geval is dat voor je hamstertje veel fijner.
~ Controleer álles wat je gebruikt. We gebruiken veel fabrieksproducten en daar kan een foutje in zitten. Loop je spullen dus na om verwondingen te voorkomen.
~ De ladders die wij gebruiken kunnen soms niet goed ‘sluiten’. Controleer openingen of beplak je ladders bij voorbaat al met mos. Dat ziet er leuk uit en voorkomt ellende.
~ Het gebruik van een deksel is een eigen keus, voor de zekerheid is het altijd goed!


1Wanneer je begint met Scapen kiezen we er over het algemeen voor om een zandbak op de bodem te plaatsen. Bij stap één kies je dan ook de plek van de zandbak en hoe groot deze wordt. Om alles uit een minimale ruimte te halen plaats je een zandbak in een hoek en maak je deze groot genoeg dat de hamster er in kan rollen & wroeten. In het stappenplan plaatsen we ladder 7x27cm in de rechter hoek. De ladder is tevens jouw richtlijn tot hoe ver je de bodembedekking moet vullen. Iedere laag bodembedekking kan het beste minimaal 7cm zijn. Mix de bodembedekkingen goed door elkaar heen en wanneer je klaar bent duw het even goed bij elkaar. Er zit een hoop ‘lucht’ tussen. Er kan meer bodembedekking in dan je zal verwachten.

2We zijn lekker aan het vullen geweest en we kunnen verder gaan scapen op de eerste laag. Het doel is om zo snel mogelijk een dikke laag bodembedekking aan te kunnen bieden. Verspil dus geen onnodige ruimte. Om snel omhoog te werken kan je gebruik maken van ladder 28x17cm. Rondom die ladder kan je een kurktunnel plaatsen en in ieder geval één van de huisjes. In dit geval koos ik er ook voor om de wijnrank hier al te plaatsen. Een wijnrank is vaak zwaar & grof en dient goed ondersteund te worden. Als alles naar wens is en bovenal ook veilig staat; gaan we weer verder vullen! Mix wederom goed de verschillende bodembedekkingen door elkaar en duw de bodembedekking weer goed aan.

3Het begint al ergens op te lijken, vind je ook niet? Zorg dat de bodembedekking goed tussen alle openingen en gaatjes is geduwd. De kurktunnel rust in dit geval op een dikke laag bodembedekking en ook de wijnrank is deels ingegraven. Wanneer je op de tweede laag bent aangekomen is het belangrijk om hier het loopwiel te plaatsen. Deze staat dan in ieder geval niet te hoog als je werkt met een deksel. Sommige vinden het fijn om een loopwiel op een plateau te plaatsen. Ik kan je vertellen dat, met een goed gemixte en aangeduwde bodem, het loopwiel niet zomaar naar de bodem stort. Een hamster graaft een klein tunneltje en geen sinkhole. Vanaf hier bouw je de scape weer verder. In dit geval plaatsen we nog een huisje en daar achter een ladder 7x55cm. Staat alles weer op zijn plek? Vullen maar!

4Dat ziet er weer goed uit. In principe hebben we het minimaal aantal ladders gebruikt maar zoals je kunt zien hebben we nog ruimte voor een laagje extra. Hoe meer, hoe beter! In dit geval komt de laatste ladder 7x55cm op de laag bodembedekking. Dit gedeelte kunnen we weer vullen met een goede mix bodebemdekking.
Graag attendeer ik je er nog een keer op om niet dicht langs de zijkanten te werken. Je hebt voor deze hele ruimte betaald dus benut deze ook. Je hamster heeft er ook meer baat bij als deze beschut kan rondlopen. Overdrijf niet met het vol bouwen van je bak.

Het gebruiken van een deksel kan een goed idee zijn. Een simpele deksel is al snel gemaakt met vier latjes hout en een stukje kippengaas. Het voorkomt dat je hamster uit de bak kan klimmen wanneer de inrichting niet voldoet (er treed dan verveling op). Het voorkomt echter geen negatief gedrag (aan de deksel hangen) dus blijf wel goed het gedrag van je hamster bekijken.

5Alles staat op een logisch plekje, er is voldoende bodembedekking en je hebt je hele ruimte gevuld. Tijd voor ‘The finishing touch’. In het stappenplan heb ik foto’s gemaakt van een thema inrichting. Het thema voor deze bak is, ‘Kerst’. Bij de Wibra heb ik verschillende veilige decoraties kunnen vinden. Houten kerstballen, sterren & een stenen kerstboom. Uiteraard controleer ik iedere dag of de decoratie met rust wordt gelaten. Verder is er gedecoreerd met Mos en is de ruimte gevuld met smakelijke plantjes van JR Farm (Pick en Fly). Om de sfeer helemaal af te maken is de witte Carefresh ingezet als sneeuw.
Vergeet natuurlijk niet om het voer & waterbakje een geschikte plek te geven. Een waterbakje kan je het beste plaatsen op een huisje met een plat dak. Je hamstertje gaat, als het goed is, straks lekker graven en jij kan niet de hele dag het waterbakje controleren.
Op het laatste vul je de zandbak (de 7x27cm ladder rechts in de hoek) met een laag Chinchilla badzand en geef je de hamster nestmateriaal zoals een katoenplant.

Nu zijn we helemaal klaar! Tijd om je hamstertje kennis te laten maken met zijn nieuwe optrekje!

Het eindresultaat

Hier woont een koppeltje Roborovski dames

Ik ben erg benieuwd naar jouw eindresultaat! Je mag deze altijd sturen via Instagram of posten in de Facebookgroep.