HamsterScaping, hoe dan?

Het is een uitdaging om uit te leggen hoe je het beste kunt ‘Scapen’ via een tekst. En zelfs als dat wel lukt dan vergt het nog een hoop van je eigen creativiteit om het op de juiste manier toe te passen. Je kan namelijk wel heel gemakkelijk alles in de bak plaatsen, maar het gebruik maken van je gehele ruimte is een uitdaging!

Naast dat het mogelijk is om in levenden lijve advies te krijgen tijdens een leuke Workshop avond, heb ik ook een kort maar krachtig filmpje gemaakt. In dit filmpje vertel ik ook waar je op moet letten en hoe je de opbouw veilig kan houden. Bekijk dan ook vooral het filmpje en lees het onderstaande stappenplan voordat je aan de slag gaat!

Ik hoop dat de afbeeldingen bij het stappenplan het een stukje duidelijker maken. Iedere uitleg is gebaseerd op een ruimte van 80x35x40cm.

Succes!


Het filmpje:

Hamsterscaping in 80x35x40
Hamsterscaping in 120x50x50

Benodigdheden: Ladder (1)(2)(3), Huis(1)(2), Loopwiel(1), Wijnrank(1), Kurktunnel(1), voerbakje(1), waterbakje(1), Jr Farm plantjes (1), Mos(1), eventueel carefresh(1).

Bodembedekking: Cotton Clean (barn-i), Zaagsel (plospan) & Hennepvezel (Mini-Hemp)

Tip!

Voordat je begint aan je scape kan je ook eerst ‘op het droge’ bouwen. Je bekijkt dan een beetje hoe en wat past op welke plek voordat je al met bodembedekking gaat werken. Voor sommige werkt dit erg fijn.

Let op!

Gebruik je gehele ruimte! Niet langs de zijkanten werken!
Let daar bij ook op het gebruik van je ladders. Sluiten de houtjes goed tegen elkaar aan? Bij twijfel; beplak je ladders met mos!

Stap 1: Kies de plek van je zandbad en hoe groot deze wordt. Bij voorkeur in een hoek zodat je voldoende hoogte kunt creëren met de rest van de ruimte. Op deze plek plaats je bij voorkeur een korte ladder(1), dit omdat je eigenlijk zo min mogelijk graafruimte wilt verspillen.
Als je een keus hebt gemaakt op welke plaats de zandbak komt, gaan we de eerste laag bodembedekking plaatsen. De ladder is jouw richtlijn hoeveel bodembedekking er in moet. Je vult dan ook de gehele ruimte ter hoogte van de ladder. Je mixt de verschillende bodembedekkingen goed door elkaar heen. De bodembedekkingen versterken elkaars functie om een stevige graafmassa te worden.

Stap 2: De eerste laag bodembedekking ligt. Vanaf de zandbak ga je nu verder bouwen. Je hebt enigszins in je hoofd hoe de inrichting gaat worden dus nu is het aan jou om alles een plekje te geven. Belangrijk is dat je zo min mogelijk ruimte verspilt zodat je vlot naar meer diepte kan werken. Het is dan aan te raden om met een ladder(2) van 28x17cm te werken. Daarnaast kies je welk huis(1) je als eerste gaat plaatsen en of de Kurktunnel(1) al op deze laag te gebruiken is. Omdat je een Wijnrank(1) vaak een stuk moet ingraven is dit ook een juiste plek om deze te plaatsen.

Als je eenmaal tevreden bent na het gepuzzel is het tijd voor de tweede laag bodembedekking. Mixen maar!

Stap 3: Als de bodembedekking weer goed is aangevuld en tussen alle openingen en gaatjes is geduwd (bijvoorbeeld in dit geval onder de kurktunnel, zodat deze hier veilig op rust) ga je verder bouwen. Laag 2 is eigenlijk de laag waar in ieder geval het loopwiel(1) op moet komen te staan als je deze niet al een plek hebt gegeven. Let goed op dat je loopwiel op een stevige laag bodembedekking staat. Als je bang bent dat het loopwiel verzakt kan je hier pootjes onder plaatsen of een plateau. Daarna geef je Ladder(3) een plekje, in dit geval is een lange ladder hier de juiste keuze. Ook het tweede huis(2) krijgt een plek. Als alles weer op zijn plek staat gaan we weer vullen!

Stap 4: Zie je dat we al lekker op weg zijn met de bodembedekking? Eigenlijk past hier nog wel een extra laag op. Hoe meer bodembedekking, hoe beter! Nog een ladder er bij en we gaan weer lekker vullen.

Maar let natuurlijk wel op dat je niet te dicht onder de randen werkt. Sommige hamsters zijn snel verveeld of niet tevreden met een inrichting en kunnen dan hun weg uit de bak vinden. Toch merken we dit nauwelijks bij juist ingerichte bakken, maar je moet altijd scherp blijven. Het kan van belang zijn om een deksel te maken (doe-het-zelf, vier latjes en een stukje gaas bij de Praxis), echter als je hamster aan de deksel hangt betekend dit nog steeds dat er werk aan de winkel is.

Stap 5: Als alles een goed plekje heeft en de bodembedekking is goed aangevuld is het tijd voor ‘The finishing touch’. In dit geval waren de foto’s van een thema inrichting. Het thema is, zoals je kunt zien, Kerst. Er is gebruik gemaakt van de plantjes van JR Farm en er zijn ook decoratiematerialen gebruikt van hout & steen (Wibra). Is de bak gedecoreerd met Mos & witte Carefresh als sneeuw effect. Het water en voerbakje hebben ook hun plekje gekregen.
Het enige wat nog moet gebeuren is de zandbak vullen met Chinchilla Badzand, en daarna is het tijd voor de bewoners!

Het eindresultaat,

Deel jij ook jouw eindresultaten met ons?