FAQ

Veel gestelde vragen, die zijn er voldoende! En dat is helemaal niet erg maar het is makkelijk om ze te bundelen zodat een ieder de vragen en het daarbij horende antwoord op zijn gemakje kan doorlezen. Deze pagina krijgt met enige regelmaat een update. Wanneer je gebruik maakt van CTRL + F kan je een steekwoord in voeren, op deze manier kan de computer je naar het bijpassende bericht brengen.

Heb jij een vraag die je niet terug vind in onderstaande antwoorden? Ik hoor dit graag zodat we niet alleen jouw vraag kunnen beantwoorden, maar ook een ieder ander! Je vraag kan je stellen in de Facebookgroep.

Belangrijk

~ De voordelen van HamsterScaping kun je alleen verwachten als je voldoet aan de richtlijnen.
~ Controleer altijd de producten die je gebruikt, iedere keer weer.
Let op spleetjes, kieren, openingen, uitsteeksels en dergelijke
~ Een deksel is geen verplichting, maar kan wel aan te raden zijn.
~ Je kan alles wat je wilt in de vriezer plaatsen voor minimaal 48 uur.
~ Mos mag je niet zelf uit de natuur halen.


Algemeen

Wat zijn de adviesmaten van HamsterScaping?
Op deze pagina vind je de richtlijnen die we hanteren voor HamsterScaping. Omdat er bij wet geen maten zijn bepaald ontstaan veel adviesmaten vanuit ervaring. Een adviesmaat betekend dan ook dat je er beter niet onder kan gaan zitten. Wanneer je ruimte hebt voor groter dan kunnen we dit alleen maar toejuichen.
Een ieder die je adviseert om HamsterScaping toe te passen in een kleinere ruimte, begrijpt niet wat HamsterScaping inhoudt.

Wat zijn negatieve gedragingen en/of Stereotype gedrag?
~ Tralie knagen,
~ Klimmen in de tralies,
~ Likken/knagen aan het glas,
~ Producten dwangmatig slopen,
~ Overmatig wakker zijn,
~ Overmatig gebruik van het loopwiel,
~ Continu om ‘aandacht’ vragen,
~ Dwangmatig langs het glas heen en weer rennen.
Veel van bovenstaande gedragingen wordt niet als negatief bestempeld maar als ‘normaal’ gedrag. Jammer want pas als de eigenaar vragen gaat stellen wordt het gedrag erkend en vinden er veranderingen plaats.

Wat is of kan de oorzaak zijn van bovenstaande gedragingen?
Een aantal van de belangrijke oorzaken op een rijtje:
~ Te kleine huisvesting,
~ Te klein loopwiel,
~ Te weinig graafruimte,
~ Geen beschutte plekken,
~ Een inrichting die niet voldoet.
Pas wanneer de eigenaar kan in zien dat het ook anders kan zal er verandering plaats vinden.

Mijn bak voldoet op een paar centimeter niet aan de adviesmaat, is dit erg?
Ik kan je niet verplichten om een nieuwe bak aan te schaffen maar helaas moet ik wel zeggen dat dit ‘erg’ is. Het gaat namelijk niet om een paar centimeters. We zien het vaak bij een huisvesting voor een Syr. De adviesmaat is minimaal 5000cm2, 100x50x50cm. Echter staren mensen zich blind op de ‘100cm’ en gaan er van uit dat een bak van 100x40x40cm ook goed is. Deze ruimt is 4000cm2 en dus niet maar 10 centimeter kleiner, maar 1000cm2 kleiner. Het negatieve gedrag zet zich dus gewoon voort ondanks bijvoorbeeld de dikke laag bodembedekking.

Hoe vaak moet een bak verschoond worden?
Dat verschilt met de ruimte waar in jouw hamster woont. Het advies is om een ruimte van 80x35x40cm één keer in de 8 tot 12 weken volledig schoon te maken. Een grotere ruimte kan oplopen tot wel één keer in de 6 maanden. Het is dan wel van belang om plasplekken & slaapholletjes een keer weg te halen. Schone bodembedekking kan je in principe ‘herbruiken’.

Hoe maak ik zo’n zware bak schoon?
De bak hoeft niet verplaatst te worden. Wanneer je alle spullen uit de bak hebt gehaald schep je de bodembedekking door middel van een stoffer & blik in een vuilniszak. De bak kan je daarna na zuigen met een stofzuiger. Voor een goede reiniging kan je de bak met de zachte kant van een schuursponsje uitstoppen. Neofresh is hier een fijn product voor. Je kan de ruimte ook in sprayen met CSI Urine spray, even laten intrekken en af doen met een doekje.

Hoe kan ik houten spullen o.a schoonmaken?
Daar adviseer ik je graag de CSI Urine Spray voor. Deze spray werkt niet op basis van agressieve schoonmaakmiddelen maar op basis van moleculen & bacteriën. Op den duur kan het zijn dat niets meer werkt en dan is het verstandig om het product te vervangen.

Moet er een deksel op mijn aquarium of andere bak?
Het gebruik van een deksel is geen ‘moeten’. Bij een juist formaat huisvesting en een juiste uitdagende inrichting zal een hamster geen negatief gedrag vertonen. Je kan een deksel wel gebruiken om er zeker van te zijn dat je hamstertje niet uit de bak kan (= negatieve gedraging). Je hamstertje kan dan wel aan de deksel gaan hangen om dezelfde frustratie te uiten. In beide gevallen is er iets niet oké en is het verstandig om je Scape aan te passen.

Waar kan ik een aquarium of terrarium vinden?
Een goede dierenspeciaalzaak of aquariumspeciaalzaak heeft zogenaamde ‘Volglas’ bakken staan. Staat de door jouw gezochte afmeting er niet bij? Vraag even na of deze niet te bestellen is. Er zijn ook webshops die goedkope bakken aanbieden zoals 123terrariumgigant, terrariumstunt of terrariumparadijs in Katwijk. Controleer ook facebook groepen, een lek aquarium is voor een vissenhouder niet meer aantrekkelijk maar voor ons prima! Het is soms even speuren maar sommige kunnen ook slagen op Marktplaats.

Ik heb een nieuwe hamster & er word geadviseerd om niet met HamsterScaping te starten.
Dat advies hoor ik vaker. Veelal wordt dit advies ook gegeven door mensen die zelf niet aan HamsterScaping doen of zich er niet in verdiept hebben. Ik snap natuurlijk dat je het jammer vind dat je een hamstertje niet gelijk continu kan oppakken als je deze net hebt, maar jouw hamstertje heeft ook de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Als je hamstertje dan moet wennen in een grote open oppervlakte; hoe kan deze zich dan op zijn of haar gemak voelen? Een blije hamster is een blije baas begint toch echt eerst met een blije hamster. Voor meer informatie waarom het zo fijn is om wél met een HamsterScaping bak te beginnen hebben we dit documentje geschreven.

Ik doe aan HamsterScaping maar ik zie er niet de voordelen van.
Ik kijk graag met je mee naar jouw bak om te zien waar er verbeteringen toegepast kunnen worden. Ik ga niet zeggen dat je iets verkeerd doet maar weet ondertussen dat bovenstaande uitspraak vaak samen hangt met een huisvesting die op één van de belangrijke punten niet voldoet. HamsterScaping staat voor alle belangrijke punten.

Hoe zie ik dat mijn hamster tevreden is?
Een tevreden hamster vertoont geen negatief of agressief gedrag(zie bovengenoemde punten), laat zich met normale regelmaat zien en vertoond dan rustig gedrag. Er wordt afwisselend bewogen in een loopwiel en de rest van de behuizing. De hamster graaft holletjes en/of tunnels & gangen. Schrikt niet continu van iedere beweging die rondom de huisvesting gebeurd en de hamster vertoond neutraal, kalm en nieuwsgierig gedrag.
Bij een nieuwe hamster hebben bovenstaande gedragingen natuurlijk ook tijd nodig, de hamster zit dan in de zogenaamde wen-fase. Juist door het toepassen van HamsterScaping help je de hamster tijdens deze fase.

Is een loopschijf ook een goed idee?
Als extra optie in een ruim genoeg verblijf kan een loopschijf prima. Echter is een loopschijf geen vervanging van een loopwiel. Een loopwiel van het juiste formaat zal dus te allen tijde aanwezig moeten zijn. Helaas lopen veel hamsters op een loopschijf niet netjes en daardoor kunnen er nog steeds klachten ontstaan.

Wel of geen plateau’s in mijn terrarium of aquarium laten plaatsen?
De ervaring luid dat het werken met plateau’s voor veel frustraties zorgt en belemmering tijdens het inrichten van een bak. Een plateau bied géén extra loopruimte, laten we dat fabeltje gelijk de wereld uit helpen. Het werken met een los plateau kan handig zijn maar een vast plateau zal 9 van de 10 keer in de weg zitten. Je bent beperkt met jet inrichting en moet er altijd voor waken dat je hamster geen centimeters naar beneden kan vallen. Een hamster ziet namelijk geen hoogte of diepte wat voor nare taferelen kan zorgen.

Bodembedekking

Welke bodembedekking wordt er gebruikt voor het Scapen?
We gebruiken een mix van drie soorten bodembedekkingen. Zaagsel (plospan), met Hennepvezel (mini-hemp of aubiose) & Cotton (barn-i of Joris No Smell). Deze bodembedekkingen versterken elkaar en hierdoor heeft je hamster een stevige en graafbare massa.

Ik of mijn hamster zijn gevoelig voor stof, wat nu?
Bovenstaande mix valt al iets mee qua stof. Besef dat uit iedere bodembedekking wel iets van gruis of ‘stof’ kan komen waar jij of de hamster op kan reageren. Er zijn gelukkig wel hypoallergene bodembedekkingen die je kan uitproberen: Cotton, Carefresh & Tumblefresh.

Kan ik ook Coco Humus (soort aarde) als bodembedekking gebruiken?
Dit hebben we getest en het is een hele leuke bodembedekking maar helaas in praktijk niet haalbaar. Deze bodembedekking dient vochtig te zijn en blijven en kan daarom niet in contact komen met houten spullen of vocht absorberende bodembedekkingen. De producten gaan schimmelen en dit is niet erg gezond. Er werd wel fanatiek in gegraven tijdens de test-periode.

Kan ik hooi door de bodembedekking mengen?
Dat kan, zorg wel dat dit hooi 48 uur in de vriezer heeft gelegen en daarna goed gedroogd is. Dit om hooimijt te voorkomen. Hooi voegt in mijn ogen en gezien meerdere ervaringen niet specifiek iets toe in een HamsterScaping, het maakt het graven niet gemakkelijker en een hamster heeft ook geen hooi nodig. Voor muizen & gerbils is het wel een leuke toevoeging.

Mijn hamster maakt geen gebruik van het zand, kan ik dit weglaten?
Er zijn mensen die adviseren om het zand er maar een x aantal uur per keer in te plaatsen. Zelf vind ik dit vreemd want je hamster denkt niet, ‘Hee mijn zand komt er aan, even badderen voor het straks weg is!’. Een hamster heeft zand nodig om zijn vachtje gezond en schoon te houden dus nee, dit kan je niet weglaten. Je hamster maakt er gebruik van wanneer deze er behoefte aan heeft.

Welke bodembedekking kan ik gebruiken als decoratie?
Chipsi Carefesh heeft leuke gekleurde bodembedekkingen. De witte variant kan je gebruiken als zijnde sneeuw, de groene variant als zijnde gras. De blauwe variant wordt momenteel niet gemaakt in Nederland maar de blauwe Super Soft Sweety Nest Materiaal komt in de buurt! Je kan ook kijken naar bodembedekkingen van Joris No Smell zoals de Exotic Kokos.

Mijn hamster of ik zijn allergisch, wat kan ik gebruiken?
In het geval van jou zou ik in eerste instantie mij afvragen of dit dan een geschikt huisdiertje voor je is. Dat is niet gemeen bedoeld uiteraard maar het aard van het beestje kan je niet veranderen. In het geval van je hamster is het roeien met de riemen die er zijn om er het beste van te maken. In dit geval kan je opties zoals Carefresh, Tumblefresh, Supasoft en Cotton Clean/Comfort proberen. Het fijnste zou een goede mix zijn omdat het allen vrij vaste bodembedekkingen zijn. Besef wel; goedkoop zijn ze niet!

Graven

Mijn hamster ‘houdt niet van graven’, ‘is lui’ en dergelijke.
De oorzaak van het niet graven of het meer willen klimmen is terug te brengen naar de huisvesting, de inrichting van de bak, of het missen van belangrijke producten. Een hamster gedraagt zich volgens zijn natuur en doet niet iets niet of wel om jou te ‘pesten’, maar om iets duidelijk te maken. Het kunnen graven en zich willen verstoppen is instinctief gedrag dat vanaf jongs af aan al aanwezig is. De ene hamster is echter tevreden met een simpel holletje en de andere creëert zijn eigen Atlantis (de gezonken stad, alle huisjes onder de bodembedekking). Om beide te kunnen uitvoeren heeft de hamster jouw overtuiging nodig dat je hamster de handvaten krijgt die hij nodig heeft. Die handvaten zijn onder andere de richtlijnen van HamsterScaping.
In onze Facebookgroep is er een ‘Eerste hulp bij graven’ document.

Mijn hamster graaft zijn zandbak steeds onder.
Ooh dat is vervelend, maar wat fijn dat je hamstertje zo lekker aan het graven is! Als je het vervelend vindt en liever niet continu met een schepnetje de zandbak leeg wilt zeven, dan kan je er voor kiezen om het zand aan te bieden op een andere manier. Je kan een kapot loopwiel gebruiken, een glazen snoeppot, een stenen schaaltje, een hondenvoerbak enzovoort!

Mijn hamster houdt zijn bak niet netjes, er is niets te zien van mijn Scape.
Wauw! Dat is ontzettend fijn nieuws. Al kan ik me voorstellen dat jij een beetje beteuterd bent. Maar bekijk het eens van the bright side. Je hebt nu een hele blije hamster die zich erg op zijn of haar gemak voelt. Jij hebt een goede scape gemaakt! Stop daar niet mee hoor, want anders ben je straks ook dit resultaat kwijt & dat zou zonde zijn.

Moet ik producten op pootjes zetten / ondersteunen voor instortingsgevaar?
Moet is een groot woord maar je mag altijd de keus maken om pootjes onder je producten te maken. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede mix aan bodembedekking hebt en deze goed aanduwt. Een hamster graaft normale tunneltjes en gangen; geen hele sinkholes. Huisjes en dergelijke storten dus echt niet direct naar de bodem.

Andere producten / Decoratie

Wat voor Mos kan ik gebruiken?
In Dierenspeciaalzaken vind je mos dat je kunt gebruiken. De merken Trixie & Back Zoo Nature hebben geschikt mos. Op de verpakking staat dat het mos levende organismen kan bevatten; plaats het voor de zekerheid dan ook 48 uur in de vriezer en laat het op een niet verwarmde en niet verlichte plek drogen. Zelf schraap ik altijd nog wat grond van de plakken af zodat het mos flexibeler wordt en beter geplaats kan worden.
Je kan ook aan mos komen in de plaatselijke plantenzaak of Intratuin. Echter is er met dit mos niets gedaan en zal je dit zelf gereed moeten maken om te kunnen gebruiken. Dat houd in dat het ongedierte (wormen, mierennesten etc) verwijdert moet worden en het overtollige grond en plantenwortels. Daarna minimaal 48 uur in de vriezer om het vervolgens op een niet verwarmde & niet verlichte plek (niet in de zon, dan verkleurt het!) te laten drogen. Daarna kan je het gebruiken.
Mos kan eventueel hergebruikt worden en het is niet erg wanneer een hamster het gebruikt voor een nestje.

Kan ik mos gewoon uit het bos halen?
Nee. Het is bij wet verboden om mos uit de natuur te halen.

Ik zag mos liggen bij de Wibra, kan ik dit gebruiken?
Het zou wellicht kunnen maar doe het voor de zekerheid niet. Dit mos is niet in de winkel gekomen met het oog op gebruik voor dieren. Je weet dus niet wat ze er in de fabriek allemaal mee hebben gedaan.

Moet een wijnrank/grape vine of kurktunnel ook in de vriezer?
Dat mag, voor de zekerheid is dit altijd goed. Zeker met een wijnrank kan je maar beter voorzichtig zijn met het oog op houtworm. Wanneer dit niet kan is het ook een optie om de producten te overgieten met kokend heet water, laat het daarna wel goed drogen.

Waar kan ik decoratie materiaal vinden voor een Thema-Scape?
Natuurlijke materialen kan je vinden in een plantenwinkel. Op sommige aquaria of terraria afdelingen in dierenwinkels zijn ook een hoop leuke spullen te vinden die je kan gebruiken. Winkels zoals een Wibra, Ikea & Intratuin hebben vaak houten of stenen producten die ook gebruikt kunnen worden. Denk echter wel even zelf logisch na of iets bruikbaar is voor jouw hamstertje.

Ik wil graag plateaus in mijn Scape verwerken.
Dat kan. Van het merk Trixie heb je verschillende plateau’s, je kan ze ook zelf maken of in een webshop aanschaffen die ze zelf maakt. Plateaus nemen vaak wel veel ruimte in en het neemt ook een stukje graafruimte weg; een hamster kan niet dwars door het plateau graven, plaats er dus geen huisje op.

Is een meerkamerhuis verplicht?
Voor HamsterScaping is een meerkamerhuis niet verplicht. Het kan een leuke toevoeging zijn als je een mooie grote bak hebt, maar in een minimaal formaat neemt deze onnodig veel ruimte in. Het idee er achter is wel erg leuk, maar een hamstertje kan dit ook prima zelf creëren!

Welke takken kan ik gebruiken?
De volgende takken worden door andere Scapers gebruikt in hun bakken: Wijnrank (Grape Vine), Wilgentakken, Hazelaar, Appeltakken, Perentakken, Spiderwood, Mangrove hout, Mopani hout, Lianen & Berkentakken.

Moet het zand op de bodem?
Nee hoor, maar op de één of andere manier is dit er bij HamsterScaping in geslopen. Zeker wanneer je een zeer fanatieke graver hebt is het fijn om ook dat hoekje op te vullen met bodembedekking. Je kan het zand dan in een bakje of dergelijke doen. Dat kan een kapot houten wiel zijn, een glazen snoeppot, een keramiek huisje, een vogelbadje, een hondenvoerbak enzovoort. Het is natuurlijk wel van belang om goed te letten op de plek waar je het plaatst en dat het desnoods extra wordt ondersteund.

Voeding & Water

Is een drinkBAKJE of drinkFLESJE beter?
Eigenlijk zou dit niet zo’n lastige vraag moeten zijn. Ieder dier drinkt van nature ‘vanaf de grond’, of heb jij al wel eens flessen in het wild zien hangen? Om dus voort te borduren op onze natuurlijke kijk adviseren we je graag een waterbakje.
Wist je dat er een onderzoek is gedaan rondom konijnen? Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de dieren erg veel moeite hadden om vocht uit een flesje te krijgen (druppeltje per druppeltje) en daarom steeds minder gingen drinken. Doordat er steeds minder gedronken werd, kon het lichaam minder goed filteren en doken er verschillende blaas & nier problemen op. De dieren die uit een bakje konden drinken, dronken voldoende en hadden geen problemen.

Is voeding in een bakje beter of liever rondstrooien?
Dit is eigenlijk een persoonlijke keus. Beide manieren zijn goed maar hebben ook beide een ‘nadeel’. Het rondstrooien heeft als voordeel dat het natuurlijke foerageren getriggerd wordt maar als nadeel dat je niet goed weet of alles ook opgegeten wordt. Het voeren in een bakje heeft als voordeel dat je goed ziet of en hoeveel er gegeten wordt maar als nadeel is het dan dat dit niet natuurlijk is. Echter er wordt in beide gevallen nog steeds gehamsterd.
Wanneer je met mate vers aan je hamster voert, zoals rauwe andijvie of appel, haal dan de volgende dag weg wat is overgebleven.

Hoeveel voeding heeft een hamster nodig?
Een dwerghamster heeft minimaal 6 tot 10 gram voeding per dag nodig. Dit is te vergelijken met één eetlepel. Een Syrische hamster heeft minimaal 8 tot 15 gram voeding per dag nodig. Beide hamstersoorten regelen hun voedselopname zelf (vandaar ook het hamsteren). Je kan het beste iets meer voeren en dit dan om de dag. Weeg je hamster met regelmaat, hier is ontzettend veel belangrijke informatie vanaf te lezen. Ook een hamster die veel lijkt te eten of erg actief is kan ondervoed zijn.

Wat soort voeding kan ik het beste kiezen?
Dit is een kwestie van waar je voorkeur ligt. De één vertrouwt op het advies van een dierenspeciaalzaak, de ander vertrouwt op het advies van iemand die voedingen zelf-mixt. Ik ben niet degene die zal zeggen dat iets beter of slechter is. Ik geef je wel graag het advies om goed naar je hamster te kijken. Een hamster kan te dik worden, maar ook ondervoed raken door een verkeerde voeding.

Een hamster is een alles-eter en heeft daarom behoefte aan natuurlijke eiwitten. Kies je voor een voeding die bestaat uit een één-soort-brok zoals Care+? Zorg er dan voor dat je hier gedroogde meelwormen aan toevoegt (max 4 in de week) en wat variatie met zaadjes. Kies je voor een gemengde voeding zoals Puur? Zorg er dan voor dat je hamster niet alleen de lekkere dingen er tussen uit eet. Kies je voor een zelfmix voeding? Volg dan het advies goed op en controleer of je hamster hier voldoende aan heeft.

Kan ik ‘echte planten’ gebruiken in mijn HamsterScaping bak?
Nee, en eigenlijk ook ja. Het gebruik van ‘echte planten’ lijkt een soort hype zonder dat men zich druk maakt over de mogelijke risico’s. Daarom hebben we in de Facebookgroep een informatieve tekst geschreven. Degene die deze tekst heeft geschreven heeft zich er wat meer in verdiept maar het feit blijft nog steeds dat het gebruik van ‘echte planten’ niet zonder risico’s is. Op de verpakking staat niet aangegeven of een plantje giftig is, of wat de risico’s zijn wanneer er (te) veel van gegeten wordt. Bezint eer ge begint.

Wat voor plantjes kan ik wel als decoratie gebruiken?
Gelukkig is er nog voldoende keus en heeft JR Farm een ruim assortiment in verschillende gedroogde planten. De JR Farm Pick & Fly is één van de meest gebruikte keus. Ook kan je van trosgierst leuke boompjes maken. Plaats echter geen hele struiken want je hamster eet zich tonnetje rond.

HamsterScaping informatie

Ik wil graag een flyer voor op mijn werk en/of informatie verstrekken omtrent HamsterScaping.
Hartstikke leuk! Dat kunnen we alleen maar stimuleren. Stuur alsjeblieft een berichtje naar Denise (beheerder Facebookgroep) zodat we wel één boodschap verspreiden onder de naam HamsterScaping. Spread the word!

Ik wil een kant-en-klare HamsterScaping bak, waar vind ik die?
Er is maar één Dierenspeciaalzaak waar Denise werkt (zie ‘het ontstaan’) en dit is bij Dierenspeciaalzaak Wesdijk. Sinds enkele jaren richt zij hier kant-en-klare bakken in die volledig gekocht kunnen worden door hamstereigenaren. De prijs voor een kant-en-klare bak begint op €150 euro en hier zit alles op en aan voor een dwerghamster. Wanneer je specifieke wensen hebt of een bepaald budget kan je altijd contact op nemen met Denise (beheerder facebookgroep) of de winkel zelf.
Belangrijk om te weten: Sinds augustus 2019 is Denise tijdelijk niet werkzaam vanwege langdurige afwezigheid. Sinds 2020 probeert zij er weer zorg voor te dragen dat er ingerichte bakken aanwezig zijn. Je bezoek of aanvraag kan je dus het beste even goed afstemmen.

Ik wil een Workshop HamsterScaping volgen, waar kan dat?
Een officiële workshop, gegeven door Denise, vind je alleen bij Dierenspeciaalzaak Wesdijk. Wanneer een workshop gepland staat kan je op deze pagina vinden: Workshops. Wat je leert op andere plekken onder de naam ‘HamsterScaping’ kunnen we helaas niet controleren.

Ik woon te ver weg maar wil toch graag kunnen zien hoe ik kan Hamsterscapen
Voor jullie probeer ik filmpjes te maken zodat je kan zien waar je op moet letten tijdens het inrichten. Je vind de filmpjes terug op het officiele YouTube kanaal van HamsterScaping.

Doe maar niet ..

~ Hamsterwatten,
Hamsterwatten zijn levensgevaarlijk. De watten zijn niet eetbaar (wat de verpakking wel doet geloven) en het pluist ook niet makkelijk uit elkaar. Er zijn ontzettend veel verhalen bekend over hamsters die hier in zijn gestikt of hierdoor een pootje of dergelijke zijn kwijt geraakt. Er zijn veel verschillende en vooral veilige alternatieven: Ongekleurd Wc-papier, Kapok/Katoenplant, Carefresh, Colors & Cotton, Super Soft Sweety Nestmateriaal, Colour bed, enzovoort.

~ Hamsterbal,
Een hamsterbal valt onder een niet diervriendelijke product. Een hamster (is slechtziend) kan op deze manier zijn omgeving niet ontdekken door middel van knagen of met zijn snorharen. De luchtgleufjes in de bal zijn groot genoeg om nageltjes en/of pootjes in te bezeren. Je hamster zit in een kleine ruimte waar deze niet zelf uit kan. Wanneer de hamster ergens tegen aan botst hoor je een hard geluid; dit kan je vergelijken met naast een kerkklok staan. Een goed gevulde & ingerichte hamster ren is een vriendelijker alternatief.

~ Uit de hand voeren,
Iets wat erg veel gedaan wordt is het voeren uit de hand, er niet bij stil staand dat onze hamsters alles op gevoel doen (ook met hun mond) en erg slecht zien. Het continu voeren uit de hand kan zelfs bijtgedrag triggeren omdat de hamster opnieuw graag dat lekkere snoepje aanpakt, ook op het moment dat jij ineens niets in je handen hebt. Dat is erg zonde voor de vertrouwensband.

~ Je hand in de bak leggen,
Het plaatsen van je hand in de bak al wachtend tot de hamster er op klimt is ook geen goed idee. Veel van ons hebben te maken met hybrides die, juist door het slechte zicht, jouw goedbedoelde actie heel verkeerd kunnen oppakken. De bak is het territorium van je hamster; pak hem daar alleen in op en laat hem voor de rest met rust.

Social Media

HamsterScaping is actief op verschillende fronten. Je bent altijd welkom om foto’s te sturen of om vragen te stellen. Onderstaande accounts zijn officieel.

FacebookInstagramYoutube

Hamsterscaping