FAQ

Click for English

Veel gestelde vragen, die zijn er voldoende! En dat is helemaal niet erg maar het is makkelijk om ze te bundelen zodat een ieder de vragen en het daarbij horende antwoord op zijn gemakje kan doorlezen. Deze pagina krijgt met enige regelmaat een update. Wanneer je gebruik maakt van CTRL + F kan je een steekwoord in voeren, op deze manier kan de computer je naar het bijpassende bericht brengen.

Heb jij een vraag die je niet terug vindt in onderstaande antwoorden? Ik hoor dit graag zodat we niet alleen jouw vraag kunnen beantwoorden, maar ook eenieder ander! Je vraag kan je stellen in de Facebookgroep.

Belangrijk

~ De voordelen van HamsterScaping kun je alleen verwachten als je voldoet aan de richtlijnen.
~ Controleer altijd de producten die je gebruikt, iedere keer weer.
Let op spleetjes, kieren, openingen, uitsteeksels en dergelijke. Het is aan te raden om plateaus & andere hoge producten uit je bak te verwijderen om valhoogtes te voorkomen. En tevens adviseren we je om de houten ladders te bekleden met mos om openingen dicht te maken.
~ Een deksel is geen verplichting, maar better safe than sorry.
~ Je kan alles wat je wilt in de vriezer plaatsen voor minimaal 48 uur.
~ Mos mag je, bij wet, niet zelf uit de natuur halen.


Algemeen

Wat zijn de adviesmaten van HamsterScaping?
Op deze pagina vind je de richtlijnen die we hanteren voor HamsterScaping. Omdat er bij wet geen maten zijn bepaald ontstaan veel adviesmaten vanuit ervaring. Een adviesmaat betekend dan ook dat je er beter niet onder kan gaan zitten. Wanneer je ruimte hebt voor groter dan kunnen we dit alleen maar toejuichen.
Eenieder die je adviseert om HamsterScaping toe te passen in een kleinere ruimte, begrijpt niet wat HamsterScaping inhoudt.

Wat zijn negatieve gedragingen en/of Stereotype gedrag?
~ Tralie knagen,
~ Klimmen in de tralies,
~ Likken/knagen aan het glas,
~ Producten dwangmatig slopen,
~ Overmatig wakker zijn,
~ Overmatig gebruik van het loopwiel,
~ Continu om ‘aandacht’ vragen,
~ Dwangmatig langs het glas heen en weer rennen.
Veel van bovenstaande gedragingen wordt niet als negatief bestempeld maar als ‘normaal’ gedrag. Jammer want pas als de eigenaar vragen gaat stellen wordt het gedrag erkend en vinden er veranderingen plaats.

Wat is of kan de oorzaak zijn van bovenstaande gedragingen?
Een aantal van de belangrijke oorzaken op een rijtje:
~ Te kleine huisvesting,
~ Te klein loopwiel,
~ Te weinig graafruimte,
~ Geen beschutte plekken,
~ Een inrichting die niet voldoet.
Pas wanneer de eigenaar kan in zien dat het ook anders kan zal er verandering plaats vinden.

Mijn bak voldoet op een paar centimeter niet aan de adviesmaat, is dit erg?
Ik kan je niet verplichten om een nieuwe bak aan te schaffen maar helaas moet ik wel zeggen dat dit ‘erg’ is. Het gaat namelijk niet om een paar centimeters. We zien het vaak bij een huisvesting voor een Syr. De adviesmaat is minimaal 5000cm2, 100x50x50cm. Echter staren mensen zich blind op de ‘100cm’ en gaan er van uit dat een bak van 100x40x40cm ook goed is. Deze ruimte is 4000cm2 en dus niet maar 10 centimeter kleiner, maar 1000cm2 kleiner. Het negatieve gedrag zet zich dus gewoon voort ondanks bijvoorbeeld de dikke laag bodembedekking.

Hoe vaak moet een bak verschoond worden?
Dat verschilt met de ruimte waar in jouw hamster woont. Het advies is om een ruimte van 80x35x40cm (2800cm2) één keer in de 8 tot 12 weken te controleren of deze verschoond dient te worden of alleen opnieuw ingericht dient te worden. Een grotere ruimte kan oplopen tot wel één keer in de 6 maanden, of meer. Het is dan wel van belang om eventuele plasplekken & slaapholletjes een keer weg te halen. Schone bodembedekking kan je in principe ‘herbruiken’. Het is dus van belang dat je goed kijkt naar wat voor jouw hamster uiteindelijk het meest geschikt is.

Hoe maak ik zo’n zware bak schoon?
De bak hoeft niet verplaatst te worden. Wanneer je alle spullen uit de bak hebt gehaald schep je de bodembedekking door middel van een stoffer & blik in een vuilniszak. De bak kan je daarna na zuigen met een stofzuiger. Voor een goede reiniging kan je de bak met de zachte kant van een schuursponsje uitstoppen. Neofresh is hier een fijn product voor. Je kan de ruimte ook in sprayen met CSI Urine spray, even laten intrekken en af doen met een doekje.

Hoe kan ik houten spullen o.a schoonmaken?
Daar adviseer ik je graag de CSI Urine Spray voor. Deze spray werkt niet op basis van agressieve schoonmaakmiddelen maar op basis van moleculen & bacteriën. Op den duur kan het zijn dat niets meer werkt en dan is het verstandig om het product te vervangen.

Moet er een deksel op mijn aquarium of andere bak?
Het gebruik van een deksel is geen ‘moeten’. Bij een juist formaat huisvesting en een juiste uitdagende inrichting zal een hamster geen negatief gedrag vertonen. Je kan een deksel wel gebruiken om er zeker van te zijn dat je hamstertje niet uit de bak kan (= negatieve gedraging). Je hamstertje kan dan wel aan de deksel gaan hangen om dezelfde frustratie te uiten. In beide gevallen is er iets niet oké en is het verstandig om je Scape aan te passen.

Waar kan ik een aquarium of terrarium vinden?
Een goede dierenspeciaalzaak of aquariumspeciaalzaak heeft zogenaamde ‘Volglas’ bakken staan. Staat de door jouw gezochte afmeting er niet bij? Vraag even na of deze niet te bestellen is. Er zijn ook webshops die goedkope bakken aanbieden zoals terraglas, terrariumpaleis of Vila Sanchez. Controleer ook facebook groepen, een lek aquarium is voor een vissenhouder niet meer aantrekkelijk maar voor ons prima! Het is soms even speuren maar sommige kunnen ook slagen op Marktplaats.
Belangrijk: Er is veel vraag naar een goedkope glazen aquarium of terrarium. Het is dan ook van groot belang om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met een zuivere organisatie. Controleer te allen tijde zelf voordat je iets aanschaft.

Ik heb een nieuwe hamster & er wordt geadviseerd om niet met HamsterScaping te starten.
Dat advies hoor ik vaker. Veelal wordt dit advies ook gegeven door mensen die zelf niet aan HamsterScaping doen of zich er niet in verdiept hebben. Ik snap natuurlijk dat je het jammer vindt dat je een hamstertje niet gelijk continu kan oppakken als je deze net hebt, maar jouw hamstertje heeft ook de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Als je hamstertje dan moet wennen in een grote open oppervlakte; hoe kan deze zich dan op zijn of haar gemak voelen? Een blije hamster is een blije baas begint toch echt eerst met een blije hamster. Voor meer informatie waarom het zo fijn is om wél met een HamsterScaping bak te beginnen hebben we dit documentje geschreven.

Ik doe aan HamsterScaping maar ik zie er niet de voordelen van.
Ik kijk graag met je mee naar jouw bak om te zien waar er verbeteringen toegepast kunnen worden. Ik ga niet zeggen dat je iets verkeerd doet maar weet ondertussen dat bovenstaande uitspraak vaak samenhangt met een huisvesting die op één van de belangrijke punten niet voldoet. HamsterScaping staat voor alle belangrijke punten.

Hoe zie ik dat mijn hamster tevreden is?
Een tevreden hamster vertoont geen negatief of agressief gedrag(zie bovengenoemde punten), laat zich met normale regelmaat zien en vertoond dan rustig gedrag. Er wordt afwisselend bewogen in een loopwiel en de rest van de behuizing. De hamster graaft holletjes en/of tunnels & gangen. Schrikt niet continu van iedere beweging die rondom de huisvesting gebeurd en de hamster vertoond neutraal, kalm en nieuwsgierig gedrag.
Bij een nieuwe hamster hebben bovenstaande gedragingen natuurlijk ook tijd nodig, de hamster zit dan in de zogenaamde wen-fase. Juist door het toepassen van HamsterScaping help je de hamster tijdens deze fase.

Is een loopschijf ook een goed idee?
Als extra optie in een ruim genoeg verblijf kan een loopschijf prima. Echter is een loopschijf geen vervanging van een loopwiel. Een loopwiel van het juiste formaat zal dus te allen tijde aanwezig moeten zijn. Helaas lopen veel hamsters op een loopschijf niet netjes en daardoor kunnen er nog steeds klachten ontstaan.

Wel of geen plateau’s in mijn terrarium of aquarium laten plaatsen?
De ervaring luid dat het werken met plateau’s voor veel frustraties zorgt en belemmering tijdens het inrichten van een bak. Een plateau biedt géén extra loopruimte, laten we dat fabeltje gelijk de wereld uit helpen. Het werken met een los plateau kan handig zijn maar een vast plateau zal 9 van de 10 keer in de weg zitten. Je bent beperkt met jet inrichting en moet er altijd voor waken dat je hamster geen centimeters naar beneden kan vallen. Een hamster ziet namelijk geen hoogte of diepte wat voor nare taferelen kan zorgen.

Ik gebruik de ladders als afscheiding maar hoor hier enge verhalen over?
De enge verhalen zijn mijn bekend en helaas kloppen een aantal van deze verhalen wel. De ladders die je kan aanschaffen van het merk Trixie (bijvoorbeeld) worden in een fabriek gemaakt en zijn van natuurlijk materiaal. Zoals je weet is fabriekswerk niet altijd 100% accuraat en ook producten van natuurlijk materiaal zijn niet altijd even stipt. Het is dus van belang om altijd je producten, of dit nu huisjes of ladders zijn, te controleren.
Sommige ladders zijn verkeerd opgebouwd en hierdoor kan er ruimte ontstaan tussen de stukjes wilg. Het kan gebeuren dat een hamster hier met zijn pootje tussen zakt. Door de paniek kan het pootje flink gewond raken met alle gevolgen van dien.
Vandaar dan ook de nadruk op het stukje dat je altijd je producten moet blijven controleren en nalopen. Niet alleen je ladders, ook huisjes en andere producten. Wanneer je iets niet vertrouwt wil ik je adviseren het of weg te gooien of dusdanig te gebruiken dat het wel veilig is. Er zijn mensen die hun ladders beplakken met mos waardoor er geen openingen meer zijn. Dit is niet alleen extra veilig maar ook nog eens een hele mooie toevoeging & uitstraling voor je bak!

Ik heb last van beestjes in/rondom mijn huisvesting.
Laten we voorop stellen dat dit volledig los staat van HamsterScaping. Wist je dat deze diertjes ook gewoon kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld je planten? Nu we het echter bij ons geliefde huisdiertje zien breekt de paniek uit. Wat logisch is, maar gelukkig niet nodig. Er is maar één mijt waar je paniek voor moet laten uitbreken en dat is de bloedmijt alle andere soorten mijten zoals meelmijt of stofluis zijn voor ons hamstertje ongevaarlijk. In het volgende bestand, ook terug te lezen in de facebook groep, vind je alle belangrijke informatie en tips die je nodig hebt.
Klik

Bodembedekking

Welke bodembedekking wordt er gebruikt voor het Scapen?
We gebruiken een mix van drie soorten bodembedekkingen. Zaagsel (plospan), met Hennepvezel (mini-hemp of aubiose) & Cotton (barn-i of Joris No Smell). Deze bodembedekkingen versterken elkaar en hierdoor heeft je hamster een stevige en graafbare massa.

Ik of mijn hamster zijn gevoelig voor stof, wat nu?
Bovenstaande mix valt al iets mee qua stof. Besef dat uit iedere bodembedekking wel iets van gruis of ‘stof’ kan komen waar jij of de hamster op kan reageren. Er zijn gelukkig wel hypoallergene bodembedekkingen die je kan uitproberen: Cotton, Carefresh & Tumblefresh.

Kan ik ook Coco Humus (soort aarde) als bodembedekking gebruiken?
Dit hebben we getest en het is een hele leuke bodembedekking maar helaas in praktijk niet haalbaar. Deze bodembedekking dient vochtig te zijn en blijven en kan daarom niet in contact komen met houten spullen of vocht absorberende bodembedekkingen. De producten gaan schimmelen en dit is niet erg gezond. Er werd wel fanatiek in gegraven tijdens de test-periode.

Kan ik hooi door de bodembedekking mengen?
Dat kan, zorg wel dat dit hooi 48 uur in de vriezer heeft gelegen en daarna goed gedroogd is. Dit om hooimijt te voorkomen. Hooi voegt in mijn ogen en gezien meerdere ervaringen niet specifiek iets toe in een HamsterScaping, het maakt het graven niet gemakkelijker en een hamster heeft ook geen hooi nodig. Voor muizen & gerbils is het wel een leuke toevoeging.

Mijn hamster maakt geen gebruik van het zand, kan ik dit weglaten?
Er zijn mensen die adviseren om het zand er maar een x aantal uur per keer in te plaatsen. Zelf vind ik dit vreemd want je hamster denkt niet, ‘Hee mijn zand komt er aan, even badderen voor het straks weg is!’. Een hamster heeft zand nodig om zijn vachtje gezond en schoon te houden dus nee, dit kan je niet weglaten. Je hamster maakt er gebruik van wanneer deze er behoefte aan heeft.

Welke bodembedekking kan ik gebruiken als decoratie?
Chipsi Carefesh heeft leuke gekleurde bodembedekkingen. De witte variant kan je gebruiken als zijnde sneeuw, de groene variant als zijnde gras. De blauwe variant wordt momenteel niet gemaakt in Nederland maar de blauwe Ekoo Colour’s lijn komt ook in de buurt! Je kan ook kijken naar bodembedekkingen van Joris No Smell zoals de Exotic Kokos.

Mijn hamster of ik zijn allergisch, wat kan ik gebruiken?
In het geval van jou zou ik in eerste instantie mij afvragen of dit dan een geschikt huisdiertje voor je is. Dat is niet gemeen bedoeld uiteraard maar het aard van het beestje kan je niet veranderen. In het geval van je hamster is het roeien met de riemen die er zijn om er het beste van te maken. In dit geval kan je opties zoals Carefresh, Tumblefresh, Supasoft en Cotton Clean/Comfort proberen. Het fijnste zou een goede mix zijn omdat het allen vrij vaste bodembedekkingen zijn. Besef wel; goedkoop zijn ze niet!

Graven

Mijn hamster ‘houdt niet van graven’, ‘is lui’ en dergelijke.
De oorzaak van het niet graven of het meer willen klimmen is terug te brengen naar de huisvesting, de inrichting van de bak, of het missen van belangrijke producten. Een hamster gedraagt zich volgens zijn natuur en doet niet iets niet of wel om jou te ‘pesten’, maar om iets duidelijk te maken. Het kunnen graven en zich willen verstoppen is instinctief gedrag dat vanaf jongs af aan al aanwezig is. De ene hamster is echter tevreden met een simpel holletje en de andere creëert zijn eigen Atlantis (de gezonken stad, alle huisjes onder de bodembedekking). Om beide te kunnen uitvoeren heeft de hamster jouw overtuiging nodig dat je hamster de handvaten krijgt die hij nodig heeft. Die handvaten zijn onder andere de richtlijnen van HamsterScaping.
Hier vind je een interessant documentje met meer informatie, onze EHBG.

Mijn hamster graaft zijn zandbak steeds onder.
Ooh dat is vervelend, maar wat fijn dat je hamstertje zo lekker aan het graven is! Als je het vervelend vindt en liever niet continu met een schepnetje de zandbak leeg wilt zeven, dan kan je er voor kiezen om het zand aan te bieden op een andere manier. Je kan een kapot loopwiel gebruiken, een glazen snoeppot, een stenen schaaltje, een hondenvoerbak enzovoort!

Mijn hamster houdt zijn bak niet netjes, er is niets te zien van mijn Scape.
Wauw! Dat is ontzettend fijn nieuws. Al kan ik me voorstellen dat jij een beetje beteuterd bent. Maar bekijk het eens van the bright side. Je hebt nu een hele blije hamster die zich erg op zijn of haar gemak voelt. Jij hebt een goede scape gemaakt! Stop daar niet mee hoor, want anders ben je straks ook dit resultaat kwijt & dat zou zonde zijn.

Moet ik producten op pootjes zetten / ondersteunen voor instortingsgevaar?
Moet is een groot woord maar je mag altijd de keus maken om pootjes onder je producten te maken. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede mix aan bodembedekking hebt en deze goed aanduwt. Een hamster graaft normale tunneltjes en gangen; geen hele sinkholes. Huisjes en dergelijke storten dus echt niet direct naar de bodem.

Andere producten / Decoratie

Wat voor Mos kan ik gebruiken?
In Dierenspeciaalzaken vind je mos dat je kunt gebruiken. De merken Trixie & Back Zoo Nature hebben geschikt mos. Op de verpakking staat dat het mos levende organismen kan bevatten; plaats het voor de zekerheid dan ook 48 uur in de vriezer en laat het op een niet verwarmde en niet verlichte plek drogen. Zelf schraap ik altijd nog wat grond van de plakken af zodat het mos flexibeler wordt en beter geplaats kan worden.
Je kan ook aan mos komen in de plaatselijke plantenzaak of Intratuin. Echter is er met dit mos niets gedaan en zal je dit zelf gereed moeten maken om te kunnen gebruiken. Dat houd in dat het ongedierte (wormen, mierennesten etc) verwijdert moet worden en het overtollige grond en plantenwortels. Daarna minimaal 48 uur in de vriezer om het vervolgens op een niet verwarmde & niet verlichte plek (niet in de zon, dan verkleurt het!) te laten drogen. Daarna kan je het gebruiken.
Mos kan eventueel hergebruikt worden en het is niet erg wanneer een hamster het gebruikt voor een nestje.

Kan ik mos gewoon uit het bos halen?
Nee. Het is bij wet verboden om mos uit de natuur te halen.

Ik zag mos liggen bij de Wibra, kan ik dit gebruiken?
Het zou wellicht kunnen maar doe het voor de zekerheid niet. Dit mos is niet in de winkel gekomen met het oog op gebruik voor dieren. Je weet dus niet wat ze er in de fabriek allemaal mee hebben gedaan.

Moet een wijnrank/grape vine of kurktunnel ook in de vriezer?
Dat mag, voor de zekerheid is dit altijd goed. Zeker met een wijnrank kan je maar beter voorzichtig zijn met het oog op houtworm. Wanneer dit niet kan is het ook een optie om de producten te overgieten met kokend heet water, laat het daarna wel goed drogen.

Waar kan ik decoratie materiaal vinden voor een Thema-Scape?
Natuurlijke materialen kan je vinden in een plantenwinkel. Op sommige aquaria of terraria afdelingen in dierenwinkels zijn ook een hoop leuke spullen te vinden die je kan gebruiken. Winkels zoals een Wibra, Ikea & Intratuin hebben vaak houten of stenen producten die ook gebruikt kunnen worden. Denk echter wel even zelf logisch na of iets bruikbaar is voor jouw hamstertje.

Ik wil graag plateaus in mijn Scape verwerken.
Dat kan. Van het merk Trixie heb je verschillende plateau’s, je kan ze ook zelf maken of in een webshop aanschaffen die ze zelf maakt. Plateaus nemen vaak wel veel ruimte in en het neemt ook een stukje graafruimte weg; een hamster kan niet dwars door het plateau graven, plaats er dus geen huisje op.

Is een meerkamerhuis verplicht?
Voor HamsterScaping is een meerkamerhuis niet verplicht. Het kan een leuke toevoeging zijn als je een mooie grote bak hebt, maar in een minimaal formaat neemt deze onnodig veel ruimte in. Het idee er achter is wel erg leuk, maar een hamstertje kan dit ook prima zelf creëren!

Welke takken kan ik gebruiken?
De volgende takken worden door andere Scapers gebruikt in hun bakken: Wijnrank (Grape Vine of globet), Wilgentakken, Hazelaar, Appeltakken, Perentakken, Spiderwood, Mangrove hout, Mopani hout, Lianen & Berkentakken.

Moet het zand op de bodem?
Nee hoor, maar op de één of andere manier is dit er bij HamsterScaping in geslopen. Zeker wanneer je een zeer fanatieke graver hebt is het fijn om ook dat hoekje op te vullen met bodembedekking. Je kan het zand dan in een bakje of dergelijke doen. Dat kan een kapot houten wiel zijn, een glazen snoeppot, een keramiek huisje, een vogelbadje, een hondenvoerbak enzovoort. Het is natuurlijk wel van belang om goed te letten op de plek waar je het plaatst en dat het desnoods extra wordt ondersteund.

Voeding & Water

Is een drinkBAKJE of drinkFLESJE beter?
Eigenlijk zou dit niet zo’n lastige vraag moeten zijn. Ieder dier drinkt van nature ‘vanaf de grond’, of heb jij al wel eens flessen in het wild zien hangen? Om dus voort te borduren op onze natuurlijke kijk adviseren we je graag een waterbakje.
Wist je dat er een onderzoek is gedaan rondom konijnen? Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de dieren erg veel moeite hadden om vocht uit een flesje te krijgen (druppeltje per druppeltje) en daarom steeds minder gingen drinken. Doordat er steeds minder gedronken werd, kon het lichaam minder goed filteren en doken er verschillende blaas & nier problemen op. De dieren die uit een bakje konden drinken, dronken voldoende en hadden geen problemen.

Is voeding in een bakje beter of liever rondstrooien?
Dit is eigenlijk een persoonlijke keus. Beide manieren zijn goed maar hebben ook beide een ‘nadeel’. Het rondstrooien heeft als voordeel dat het natuurlijke foerageren getriggerd wordt maar als nadeel dat je niet goed weet of alles ook opgegeten wordt. Het voeren in een bakje heeft als voordeel dat je goed ziet of en hoeveel er gegeten wordt maar als nadeel is het dan dat dit niet natuurlijk is. Echter er wordt in beide gevallen nog steeds gehamsterd.
Wanneer je met mate vers aan je hamster voert, zoals rauwe andijvie of appel, haal dan de volgende dag weg wat is overgebleven.

Hoeveel voeding heeft een hamster nodig?
Een dwerghamster heeft minimaal 6 tot 10 gram voeding per dag nodig. Een Syrische hamster heeft minimaal 8 tot 15 gram voeding per dag nodig. Beide hamstersoorten regelen hun voedselopname zelf (vandaar ook het hamsteren). Je kan bij een dwerghamster bijvoorbeeld het beste 15 tot 20 gram om de dag voeren. Weeg je hamster met regelmaat, hier is ontzettend veel belangrijke informatie vanaf te lezen. Ook een hamster die veel lijkt te eten of erg actief is kan ondervoed zijn.

Wat soort voeding kan ik het beste kiezen?
Dit is een kwestie van waar je voorkeur ligt. De één vertrouwt op het advies van een dierenspeciaalzaak, de ander vertrouwt op het advies van iemand die voedingen zelf-mixt. Ik ben niet degene die zal zeggen dat iets beter of slechter is. Ik geef je wel graag het advies om goed naar je hamster te kijken. Een hamster kan te dik worden, maar ook ondervoed raken door een verkeerde voeding.

Een hamster is een alles-eter en heeft daarom behoefte aan natuurlijke eiwitten. Kies je voor een voeding die bestaat uit een één-soort-brok zoals Care+? Zorg er dan voor dat je hier gedroogde meelwormen aan toevoegt (max 4 in de week) en wat variatie met zaadjes. Kies je voor een gemengde voeding zoals Puur? Zorg er dan voor dat je hamster niet alleen de lekkere dingen er tussen uit eet. Kies je voor een zelfmix voeding? Volg dan het advies goed op en controleer of je hamster hier voldoende aan heeft.

Kan ik ‘echte planten’ gebruiken in mijn HamsterScaping bak?
Nee, en eigenlijk ook ja. Het gebruik van ‘echte planten’ lijkt een soort hype zonder dat men zich druk maakt over de mogelijke risico’s. Daarom hebben we in de Facebookgroep een informatieve tekst geschreven. Hier vind je hem op onze website: Klik. Degene die deze tekst heeft geschreven heeft zich er wat meer in verdiept maar het feit blijft nog steeds dat het gebruik van ‘echte planten’ niet zonder risico’s is. Op de verpakking staat niet aangegeven of een plantje giftig is, of wat de risico’s zijn wanneer er (te) veel van gegeten wordt. Bezint eer ge begint.
Oók belangrijk om te weten: plantjes hebben vocht nodig om te overleven. Vocht is een aantrekkelijke plek voor verschillende soorten mijten. Als je voor A kiest, kan je ook B verwachten.

Wat voor plantjes kan ik wel als decoratie gebruiken?
Gelukkig is er nog voldoende keus en heeft JR Farm een ruim assortiment in verschillende gedroogde planten. De JR Farm Pick & Fly is één van de meest gebruikte keus. Maar daar houd het tegenwoordig niet bij op, naast trosgierst wordt er ook veel gebruikt gemaakt van vlas, dari, amaranth, quinoa, haveraren, tarwe aren en schelli. Je vind ze onder andere hier: Klik. Plaats echter geen hele struiken want je hamster eet zich tonnetje rond. Hoofdvoeding blijft altijd het aller belangrijkste.

HamsterScaping informatie

Ik wil graag een flyer voor op mijn werk en/of informatie verstrekken omtrent HamsterScaping.
Hartstikke leuk! Dat kunnen we alleen maar stimuleren. Stuur alsjeblieft een berichtje naar Denise (beheerder Facebookgroep) zodat we wel één boodschap verspreiden onder de naam HamsterScaping. Spread the word!

Ik wil een kant-en-klare HamsterScaping bak, waar vind ik die?
Er is maar één Dierenspeciaalzaak waar Denise werkt (zie ‘het ontstaan’) en dit is bij Dierenspeciaalzaak Wesdijk. Helaas is deze winkel per 1 februari 2021 overgenomen door een andere keten. Denise is hier niet fysiek werkzaam en kan dus op dit moment geen kant-en-klare bakken realiseren. Sinds kort is zij haar eigen webshop begonnen, voor meer informatie kan je bij haar terecht. www.LittlePawsPetShop.nl

Ik wil een Workshop HamsterScaping volgen, waar kan dat?
Een officiële workshop, gegeven door Denise, vind je alleen bij Little Paws Pet Shop. Wanneer een workshop gepland staat kan je op deze pagina vinden: Workshops. Wat je leert op andere plekken onder de naam ‘HamsterScaping’ kunnen we helaas niet controleren.

Ik woon te ver weg maar wil toch graag kunnen zien hoe ik kan Hamsterscapen
Voor jullie probeer ik filmpjes te maken zodat je kan zien waar je op moet letten tijdens het inrichten. Je vind de filmpjes terug op het officiele YouTube kanaal van HamsterScaping.

Doe maar niet ..

~ Hamsterwatten,
Hamsterwatten zijn levensgevaarlijk. De watten zijn niet eetbaar (wat de verpakking wel doet geloven) en het pluist ook niet makkelijk uit elkaar. Er zijn ontzettend veel verhalen bekend over hamsters die hier in zijn gestikt of hierdoor een pootje of dergelijke zijn kwijt geraakt. Er zijn veel verschillende en vooral veilige alternatieven: Ongekleurd Wc-papier, Kapok/Katoenplant, Carefresh, Colours en Teabags, Colours & Cotton, Super Soft Sweety Nestmateriaal, Colour bed, enzovoort.

~ Hamsterbal,
Een hamsterbal valt onder een niet diervriendelijke product. Een hamster (is slechtziend) kan op deze manier zijn omgeving niet ontdekken door middel van knagen of met zijn snorharen. De luchtgleufjes in de bal zijn groot genoeg om nageltjes en/of pootjes in te bezeren. Je hamster zit in een kleine ruimte waar deze niet zelf uit kan. Wanneer de hamster ergens tegen aan botst hoor je een hard geluid; dit kan je vergelijken met naast een kerkklok staan. Een goed gevulde & ingerichte hamster ren is een vriendelijker alternatief.

~ Uit de hand voeren,
Iets wat erg veel gedaan wordt is het voeren uit de hand, er niet bij stil staand dat onze hamsters alles op gevoel doen (ook met hun mond) en erg slecht zien. Het continu voeren uit de hand kan zelfs bijtgedrag triggeren omdat de hamster opnieuw graag dat lekkere snoepje aanpakt, ook op het moment dat jij ineens niets in je handen hebt. Dat is erg zonde voor de vertrouwensband.

~ Je hand in de bak leggen,
Het plaatsen van je hand in de bak al wachtend tot de hamster er op klimt is ook geen goed idee. Veel van ons hebben te maken met hybrides die, juist door het slechte zicht, jouw goedbedoelde actie heel verkeerd kunnen oppakken. De bak is het territorium van je hamster; pak hem daar alleen in op en laat hem voor de rest met rust.

Social Media

HamsterScaping is actief op verschillende fronten. Je bent altijd welkom om foto’s te sturen of om vragen te stellen. Onderstaande accounts zijn officieel.

Facebook Groep
Facebook Pagina
InstagramYoutube

English

There are plenty of frequently asked questions! And that’s perfectly fine but it is easier to bundle them all together for everyone to find and read at ease. This page will be frequently updated. By using CTRL + F you can add a keyword that will bring you to  fitting post on this page.

Do you have a question that isn’t answered here? I would love to hear it from you! Not only for your sake but also to help others that may have the same question. You can ask any question in the facebookgroup.

Important

~ You can only expect the advantages of hamsterscaping if you comply to all the guidelines.
~ Always check the items you’re using, do this every time.
(look out for gaps, cracks, openings, things that stick out and so on. Please make sure that there are no extreme heights and we also advise you to cover the wooden ladders with moss to close openings)
~ A lid is not a requirement, but could be recommendable.
~ You can put whatever you want in the freezer for at least 48 hours.
~ You shouldn’t use or take moss from nature.


General

What are the recommended sizes in hamsterscaping?
On this page you’ll find all the guidelines that we apply for hamsterscaping. There is no law to determinate these sizes so everything listed here is based on past experiences. But it’s still better not to go smaller than these guidelines. If you have enough space to go bigger we encourage you to do so. Everyone that advises you to use hamsterscaping in a smaller space, doesn’t get the concept of hamsterscaping.

What are negative or stereotype behaviors?
~ Bar climbing,
~ Bar chewing,
~ Licking or chewing the glass,
~ Compulsive demolition of objects,
~ Being overly awake,
~ Excessive running in a wheel,
~ Continiously asking for attention,
~ Compulsive running along side the glass.
A lot of the above listed behaviours are seen as ‘normal’ this is a shame because you have to know this before you can truely make a change.

What could be the cause of the behavior listed above?
A few important possible causes are:
~ The housing is to small,
~ The wheel is to small,
~ there is not enough space to dig,
~ To many open spaces,
~ The setup doesn’t suffice.
There can only be a true change when the owner understands these things.

My enclosure is just a few centimeters too small according to the advised sizes, is this a problem?
I can’t force you to get a new enclosure, but I’m affraid I have to say this is indeed a problem. In fact it’s not just a few centimeters. We often see this when housing a syrian hamster. The advised measurement is at least 5000cm2, 100x50x50cm. However people always seem to remind the 100cm and assume that 100x40x40 is fine too. But this is only 4000cm2 of floorspace so it’s not just 10cm smaller, it’s 1000cm2 smaller. The negative behaviors will continue despite for example a big layer of bedding.  

How often should the enclosure be cleaned?
This depends on the enclosure your hamster lives in. We advice to completely clean a space of 80x35x40cm once every 8 to 12 weeks. A larger space can reach up to once every 6 months. But it is important to clean out the peeing spots and sleeping nests every once in a while. Clean bedding can be re-used.

How do I clean out such a heavy enclosure?
You don’t have to move it. When you’ve taken out all the objects, you can scoop out all the bedding using a dustpan and brush, and put it in a garbage bag. You can use a vacuum cleaner to clean out the last bits of bedding and dust. For a deep clean you can use the soft side of a scrubbing pad and some water and some soap for example Neofresh. You could also use CSI Urine spray, leave this to set for a few minutes and whipe it of with some kind of cloth or towel.

How do I clean wooden items?
I advise you to use CSI Urine Spray. This spray doesn’t contain any agressive cleaning solutions, but works based on molecules and bacteria. If after a while nothing seems to help to clean up your items anymore, it is a wise choice to replace them.

Do I need to put a lid on my enclosure?
The use of a lid on your enclosure isn’t a ‘must’. With the right size enclosure and a challenging setup, your hamster won’t show signs of negative behavior. You could use a lid to keep your hamster from climbing out of the enclosure (wich is negative behaviour). Your hamster could than start climbing across the lid to express the same frustration. In both cases there is something wrong and it would be wise to change your Scape.

Where can I find a fish tank or terrarium?
A good pet shop or aquarium specialist will have ful glass enclosures. If they don’t have the size you are looking for you can always ask if they can order it for you. There are also a few online webshops that sell affordable enclosures like terraglas, terrariumpalace or Vila Sanchez (all of them in The Netherlands). Also check facebook groups, a fish tank with a leak isn’t suitable for a fishkeeper, but it works fine for us! It may take some searching but some of us also succeed on second hand websites.
Important: A lot of people wants to buy a cheap fish tank or terrarium. Please make sure you buy your product by a good and honest company. This is your own responsibility.

I have a new hamster and I got advised against starting hamsterscaping.
We hear this advice more often. Most of the time people who will tell you this, don’t do hamsterscaping themselves or haven’t done any research on it. Of course I understand it’s a shame you can’t immediately start picking up your hamster and bond with it when you just got it, but your hamster needs time to adapt in this new environment. How can he or she feel at ease? A happy hamster is a happy owner, really starts with having a happy hamster. For more information why it is indeed nice to start hamsterscaping we wrote this document.

I use hamsterscaping but I don’t see the benefits of it.
I would love to help you get the best out of you enclosure and setup. I won’t tell you you’re doing anything wrong but most of the time I experience that this saying comes with an enclusure that doesn’t match one of the hamsterscaping key points. Hamsterscaping stands for all of those points.

How can I tell that my hamster is happy?
A happy hamster shows no signs of negative or stereotype behavior (see points listed above). He shows himself every once in a while and looks at ease. He excercises using his wheel and also moving thoughout the remaining of the enclosure. The hamster likes to dig burrows and tunnels. He doesn’t get scared of the slightest movement outside his enclosure and he shows neutral, calm and curious behavior. With a new hamster this takes a bit of time, he needs a while to get used to his new environment. By using hamsterscaping you help your hamster through this fase.

Is a runningdisc a good idea?
When using it as an extra option in an enclosure that’s spacious enough it’s fine. But a runningdisc is in no way a replacement of a wheel. A wheel of the right size should be present at all times. Most hamsters can’t walk propperly on a runningdisc which can cause health issues if it is the only option.

Do I put different levels in my terrarium or fish tank?
From past experiences, most of the different levels in an encluosure interfere with setting up your scape. An extra level doesn’t provide extra walking space. Using a movable level could come in handy but fixed levels will only get in your way 9 out of 10 times. It limits the possibilities of your scape and you’ll always have to be carefull your hamster can’t fall of. Mainly because a hamster has no sense for altitude or depth, which can cause unpleasant scenes.

I use ladders as a separation but I’ve heard scary stories about them.”
I know about these scary stories and unfortunately some of these stories are true. The ladders that you can purchase from the brand Trixie (for example) are made in a factory and are made of natural material. As you know, factory work is not always 100% accurate and products made of natural material are not always punctual. It is therefore important to always check your products, whether they are houses or ladders. Some ladders are incorrectly constructed and this can create space between the pieces of willow. Your hamster can get stuck with its leg in between. They will panic, and this can seriously injure the leg. Therefore it is very important that you should always keep checking your products. Not only your ladders, but also houses and other products. If you do not trust something, I would advise you to either throw it away or use it in such a way that it is safe. There are people who cover their ladders with moss so that there are no more openings. This is not only extra safe but also a very nice addition & appearance.

Bedding

Which bedding is used for Scaping?
We use a mix of three types of bedding. Sawdust (plospan), with Hemp (mini-hemp or aubiose) & Cotton (barn-i or Joris No Smell). These beddings reinforce each other and will give your hamster a firm and excavable bedding.

Me or my hamster is sensitive to dust, now what?
The above mentioned mix does not contain that much dust. Please realize that any bedding can produce some dust that you or the hamster can respond to. Fortunately, there are hypoallergenic beddings that you can try out: Cotton, Carefresh & Tumblefresh.

Can I also use Coco Humus (soil type) as bedding?
We have tested this and it is a very nice bedding, but unfortunately not useful. This bedding must be and remain moist and therefore can’t come into contact with wooden items or moisture-absorbing beddings. The products start to mold and this is not very healthy. It was very good to dig in though.

Can I mix hay through the bedding?
That is possible, but make sure that this hay has been stored in the freezer for 48 hours and then dried well. This is to prevent hay mite. Myself and many others don’t think hay adds anything special to Scaping, it doesn’t make digging easier and a hamster doesn’t need hay, either. It is a nice addition for mice & gerbils.

My hamster is not using the sand bath, can I leave this out?
There are people who will recommend that you only put the sand bath in for a few hours. I think this is strange because your hamster does not think, “Hey my sand is coming, quickly bathe before it is gone!”. A hamster needs sand to keep its coat healthy and clean, so no, you can’t leave this out. Your hamster will use it when it needs it.

Which bedding can I use as decoration?
Chipsi Carefesh has nice colored beddings. The white variant can be used as snow, the green variant as grass. The blue variant is currently not made in the Netherlands, but the blue Super Soft Sweety Nest Material is coming close! You can also look at beddings from Joris No Smell such as the Exotic Coconut.

My hamster is or I’m allergic, what can I use?
In your case, I would ask myself first if this is a suitable pet for you. I don’t want to be mean, but you can’t change the nature of the animal. If your hamster is allergic you’ll have to make the best out of it. In this case, you can try options like Carefresh, Tumblefresh, Supasoft and Cotton Clean / Comfort. The best would be a good mix because they are all pretty firm beddings. Be aware; they are not cheap!

Digging

‘My hamster doesn’t like to dig’, ‘my hamster is lazy’ and so forth.
The cause of not digging or not wanting to climb is not caused by the housing, the layout of the cage or important products that are missing. A hamster acts in accordance with its nature and does or doesn’t show behavior to spite you, but to make something clear. The ability to dig and the need to hide is an instinct a hamster has from a young age. One hamster might be satisfied with a simple hideout while another creates his own Atlantis (the sunken city, aka the houses under the surface). To be able to act on both instincts a hamster needs your help to get the right tools. These tools are, amongst others, the guidelines of HamsterScaping. In our Facebook group you’ll find a document on ‘First aid on digging’. Or here on our website: Klik

My hamster keeps digging substrate into its sand bath.
Ugh. That’s so annoying! On the other side, how wonderful your hamster is digging so enthusiastically! If you find it tedious and don’t want to continuously having to clean the sand with a sieve, you can choose to offer the sand in another way. You could use a broken running wheel, a glass cookie jar, a stone bowl, a dogs feeding bowl and so on!

My hamster doesn’t keep its enclosure tidy, there’s hardly anything visible of my Scape.
Woah! That’s great news! Although, I can imagine you’re quite disappointed your beautiful scape doesn’t look so good anymore. But look at it from this side: you now have a very happy hamster that feels very comfortable. You made a great scape! Don’t stop doing that, because you might lose this wonderful natural behavior and that would be a pity.

Do I have to rest products on legs / do I have to support against risk of collapse?
It is not a necessity but you can choose to put legs or support under your products. In any case, make sure you have a good mixture of substrate and you press it down well. A hamster digs tunnels and chambers, it doesn’t dig sinkholes. Your hideouts etc. aren’t going to collapse right to the bottom of the cage.

Other products / Decoration

What kind of moss can I use?
You can find moss to  use at the pet store. The brands Trixie and Back Zoo Nature have appropriate moss. On the packaging it’ll say that moss can contain living organisms; to be sure, put the moss in the freezer for 48 hours and let it dry in a cool and dark place. I always scrape some of the dirt off the underside of the moss so it can be placed in a more flexible position. You could also buy moss at a local plant shop or Intratuin. But keep in mind that nothing has been done to these mosses to prepare it for usage. You’ll have to prepare it yourself in order to utilize it. That means all insects (worms, ants, etc.),excess ground and plant roots need to be removed. After being in the freezer for a minimum of 48 hours and having been dried on a cool and dark place (so no sun, because the moss will lose its color!), the moss is ready to be used.
Moss can be reused/recycled and it’s not dangerous if your hamster uses it for its nest.

Can’t I just take moss out of the woods?
No. It is illegal, at least in the Netherlands, to take moss out of nature.

I saw moss lying around at a craft store / one dollar store, can I use this?
It might be okay but better safe than sorry. So don’t use it. This moss was not prepared to be used in hamster cages. You don’t know what happened to it in the factory.

Do I also need to put a grape vine or cork tunnel in the freezer?
You could do that to be sure. Especially if it comes to the grape vine, which has a higher chance of containing woodworms. . If it’s not possible to put these products in a freezer, it’s also a possibility to run boiling hot water over them. Afterwards, let them dry completely before using them.

Where can I find decoration (materials) to use on a themed scape?
You can find many products in a plant shop. You could also find some really fun products on some aquarium or terraria departments in pet shops. Shops like a dollar shop(Wibra), Ikea and Intratuin often also hold wooden or stone products you could use. Before you buy something, please think whether or not a product is usable for your hamster.

I would like to add different levels in my Scape.
That’s possible. Trixie offers several different plateaus. You can also make one yourself or order one at an online shop that produces hand-made plateaus. However, plateaus take away some digging room and they take up a lot of space, your hamster is not able to dig through a plateau. So, do not place a hide on it.

Do I need a hide that has several rooms?
No, it is not a necessity. It can however be fun for your hamster, especially if you have a big space. In a small space, a big hide will take up an unnecessary amount of space. The idea is nice, but hamsters are perfect capable of creating big hides for themselves!

Which branches can I use?
There are several branches used by scapers: grape vines, willow branches, hazels, pear branches, spider wood, mangrove wood, mopani wood, liana vines, birch branches.

Do I have to put sand on the bottom?
No, but somehow this idea became popular in HamsterScaping. If your hamster is an avid digger, it’s probably better to fill the corner with substrate instead of sand. If you do want to add sand, you can put it in any container, a broken wheel, a candy jar, a ceramic hide, a bird bath, a dog bowl, etc. It is of course important to watch where you place it and if necessary, place some extra support on under it.

Nutrition & Water

What’s better? A drinking trough(water bowl) or A drinking bottle
This shouldn’t be a hard question. Every animal naturally drinks “from the ground” or did you ever see drinking bottles hanging in the wild? So because we want to elaborate on our natural view, we would like to advice using a drinking trough/water bowl.   
Did you know there has been a research done with rabbits? This research showed that the animals had a lot of trouble getting water out of the bottle (drop by drop) and therefore drank less and less. Because there was less drinking, the body was less able to filter and various bladder & kidney problems surfaced. The animals drinking from the drinking trough/water bowl drank enough and had no problems.

Is it better to feed in a bowl or is it better to sprinkle it around?
This is actually a personal choice. Both ways are fine, but both also have their disadvantages. Sprinkle around has the advantage that the natural foraging is triggered, but the disadvantages is that you can’t see if everything is also eaten. If you feed in a bowl you’ll be able to see if and how much is eaten, the disadvantage is that this is not natural. However, in both cases there is still hoarding.
If you’re feeding your hamster some greens or fruit sometimes, make sure you remove the leftovers the next day.  

How much does a hamster need to eat?
A dwarf hamster needs at least 6 to 10 grams of food per day. A Syrian hamster needs at least 8 to 15 grams of food per day. Both species regulate their food intake themselves(therefore hoarding). For example, you can feed your dwarfhamster 15 to 20grams on the other day. Weigh your hamster regularly, there is a lot of important information to get from this. A hamster that seems to eat a lot or is very active can also be malnourished.

How to choose the best food?
This is a matter of what you prefer. One relies of the advice of a pet store and the other one relies on the advice of some one who mixes food himself. I’m not going to tell you what’s better or worse. But I would like to advice you to keep a close eye on your hamster. A hamster can become too fat, but can also become malnourished due to an incorrect diet.
A hamster is an omnivore and therefore needs natural proteins. If you choose food that only consist a one type chunk like Beaphar Care+, make sure you add dried mealworms (max 4 a week) and some variation with seeds. If you choose a mixed food/diet such as Witte Molen Puur, make sure your hamster doesn’t eat only the tasty things. If you choose a self-mix food/diet, follow the advice and keep an eye on whether this is enough for your hamster.

Can I use “real plants” in Hamsterscaping?
No, but sometimes actually yes. Using “real plants” seems to be a kind of hype where people don’t worry about the potential risks. That’s why we’ve written an informative text in the Facebook group. Or here on our website: Klik. The person who wrote this has studied it a bit more, but the fact remains that using “real plants” is never without risks. It does not show on the packaging if a plant is poisonous, or what the risks are if too much is eaten.   

What kind of plants can I use as decoration?
Luckily, there is still plenty of choice and JR Farm has a big range of different dried plants. The JR Farm Pick & Fly is one of the most chosen. You can also make “trees” from spray millet. However don’t make whole bushes because your hamster will eat too much and get fat.   

HamsterScaping information

I would like a flyer to use at my job/ would like to give information about HamsterScaping.
That’s great! We can only encourage that. Please send a message to Denise (moderator of the Facebook Group) first, so we can spread one unified message under the HamsterScaping name. Spread the word! 

I would like a pre-made and ready-to-use Hamsterscaping habitat/tank. Where can I find one?
This is only in the Netherlands possibile.

I would like to take part in a HamsterScaping Workshop, where can I do that?
The only official workshop you can do is organized by Denise from Little Paws Pet Shop. Whenever a workshop is planned, you can find it on this page: Workshops. We cannot control what you learn about Hamsterscaping in other unofficial workshops or places. 

I live too far away, but would still like to see how I can hamsterscape.
For these people, I try to make videos so you can see what to take into account when you’re hamsterscaping. You can find these videos on the official HamsterScaping YouTube channel

Don’t do this..

~ Cotton nesting material/ wool for hamsters
Cotton nesting material is extremely unsafe for your hamster. The cotton is not edible (even though the packaging might say so) and it also sticks together. There are many stories of hamsters choking on it or losing a paw because of it wrapping around their paws. There are many different, and more importantly, safe alternatives. Such as uncolored toilet paper, Kapok/Katoenplant, Carefresh, Colours en Teabags, Colours & Cotton, Super Soft Sweety Nestmateriaal, Colour bed, enzovoort.

~ Hamsterball,
A hamsterball is not animal friendly. A hamster cannot see well and cannot discover its environment by gnawing or using its whiskers in a hamsterball. The air holes/splits in the ball are large enough to hurt the hamsters nails or paws. Your hamster is in a small space that it cannot get out of by itself. When the hamster bumps into something, you can hear a loud noise. This is comparable to standing next to a church bell. A well furnished enclosed space for your hamster is a better alternative.

~ Hand feeding,
Hand feeding is very common, but it doesn’t take into account that our hamsters do everything by feeling (like with their mouth) and can’t see very well. Feeding by hand all the time can trigger biting because the hamster wants to eat that nice treat, even though you might not have anything in your hands that time. This is a shame, because it can damage the trust between you and your hamster. 

~ Putting your hand in the habitat,
Putting your hand in the habitat and waiting for your hamster to climb onto it, is also not a good idea. A lot of us have hybrid hamsters who, because of their bad sight, might misconstrue your well intentioned action. You hamsters habitat is its territory, so only pick it up in there and leave it alone in its habitat otherwise. 

Social Media

You can find HamsterSCaping on different Social Media platforms. You are more than welcome to send pictures or ask questions! Here you can find the official accounts.

Facebook Group
Facebook Page
InstagramYoutube

HamsterScaping