FAQ

Op deze pagina zullen veelvoorkomende vragen beantwoord worden. Dat betekend dat deze pagina continu een update kan krijgen. Het is daarom ook aan te raden om met regelmaat even door de pagina heen te bladeren. Door gebruik te maken van CTRL + F kan je gemakkelijk een steekwoord invoeren om de computer door heel de pagina heen te laten zoeken.

Heb je het idee dat jouw vraag hier nog niet beantwoord wordt? Dit kan je altijd even aangeven via bijvoorbeeld de Facebookgroep.

Belangrijk: Controleer áltijd de producten die je gebruikt of het veilig is. Je werkt veelal met producten gemaakt in een fabriek en daar sluipen foutjes in. Controleer dus áltijd en iedere keer weer op spleetjes, kieren, enzovoort.

En ook erg belangrijk: Altijd, better safe than sorry, heb je het idee dat iets beter in de vriezer kan? Doen! Kant-en-klaar Mos, kurktunnels, wijnranken .. gewoon doen!

Kom je er als nog niet uit? Vragen staat altijd vrij. Onderaan de pagina vind je een contact formulier. Via deze weg kan jij jouw vraag stellen.


Wat zijn de adviesmaten voor Hamsterscaping?

Op deze pagina kun je alle richtlijnen vinden die worden gehanteerd bij Hamsterscaping. Er is geen wet die bepaald aan welke maten jij je moet houden voor je hamstertje. Het is belangrijk om te kijken naar jouw hamstertje. En als het advies is om niet kleiner dan 80x35x40cm te gaan voor een Dwerghamster en jouw hamstertje heeft meer baat bij 100x40x40cm, dan kunnen we alleen maar zeggen: Doen!

Welke bodembedekkingen worden er gebruikt om te Scapen?

Er zijn verschillende bodembedekkingen die je kunt gebruiken. In eerste instantie gebruiken we een mix van zaagsel (plospan), Hennepvezel (mini-hemp) & Cotton Clean (barn-i). Er zijn echter mensen die wat gevoeliger voor stof zijn, deze kunnen verder kijken naar bijvoorbeeld Carefresh.

Kan ik ook Coco Humus / Kokos bodembedekking gebruiken?

Dat is mogelijk. Dit hebben we ook getest. Het enige nadeel is dat deze bodembedekking vochtig moet blijven, je kan er dus geen houten spullen op plaatsen want dit gaat schimmelen. Ook mag dit niet in contact komen met andere bodembedekkingen omdat deze vocht opnemen en daardoor ook gaan schimmelen.

Naast de nadelen is Coco Humus wel een fijne bodembedekking om in te graven. Maar het is niet onderhoudsvriendelijk.

Hoe vaak moet ik mijn bak verschonen?

Voor een ruimte van 80x35x40cm met één dwerghamster hanteren we één keer in de 8 tot 12 weken. Grotere ruimtes is het vooral aankijken hoe schoon en netjes jouw hamster de boel houd. Mijn eigen 120x50x50cm bak verschoon ik zelden (tot 6 maanden vaak) Als er een nieuwe inrichting in komt haal ik de plek waar het ‘nest’ was weg en vul de boel aan met nieuwe bodembedekking. Dat scheelt een heel hoop!

En met wat kan ik het beste schoonmaken?

Een geschikt schoonmaakmiddel voor je bak zelf is bijvoorbeeld Neofresh. Dit ruikt erg fris en is onschadelijk voor dieren. Om hout en kurk schoon te maken kan je het beste kijken naar de CSI Urine spray, ook zo’n heerlijk ideaal product!

Hoe kan ik houten spullen schoonmaken?

De CSI Urine Spray is daar uitermate geschikt voor! Deze spray werkt niet op agressief maar op basis van moleculen en bacteriën. Je doet ook erg lang met een spray.

Mijn hamster graaft niet hoor, die is lui.

De reden dat jouw hamster niet graaft heeft onder andere te maken met de manier van inrichten. Het graven zit in het diertje al vanaf het moment dat hij geboren is, van nature weten zij niet beter. Echter door het missen van de juiste kennis bij ons mensen gebeurd het vaak niet wat resulteert in negatief gedrag. Iedere hamster kan graven.
Sommige hamsters hebben alleen een wat hogere eis aan hun inrichting. Het is van groot belang om op de juiste manier in te richten, de juiste graafbodem aan te bieden en veel veilige plekken om een beschutte ingang van een tunnel te maken. Je kan je hamster een klein beetje helpen door kurktunnels voor de helft in te graven.

In onze facebookgroep hebben we een handig documentje gemaakt. ‘Eerste hulp bij graven’!

Hoe kom ik aan mos?

Hier zijn twee manieren voor. Manier één is heel simpel door het aan te schaffen in een Speciaalzaak of een Webshop. Het mos van het merk Trixie wordt veel gebruikt.
De tweede manier is door het zelf te ‘maken’. In veel tuincentrums kan je mos aanschaffen. Dit mos is onbehandeld en zit dus nog vol met ongedierte zoals wormen, spinnen & mieren. Je kan één plak aanschaffen of de hele bak. Je dient dan zelf de plakken schoon te maken. Dat betekend dat het overtollige grond verwijdert dient te worden maar ook alle vieze beestjes. Iedere plak moet los van de rest in een vriezer geplaatst worden voor zeker 48uur. Daarna laat je het ontdooien op een plek waar geen zon is en ook de verwarming geen effect kan hebben; het mos kan dan namelijk verkleuren.
Eenmaal ‘gevriesdroogd’ hoef je er niets meer aan te doen. Sommige hamsters gebruiken het als nestmateriaal, dat is niet erg maar uiteindelijk blijft er geen mos meer over haha.

**Let op: Mos mag niet uit de natuur gehaald worden! En mos uit een hobbywinkel hoeft niet per direct veilig te zijn voor een dier.

Moeten producten zoals wijnranken en kurktunnels ook in de vriezer? En als dat niet gaat?

Het is niet verplicht maar ‘better safe than sorry’. Je kan beide voor minimaal 48uur in de vriezer plaatsen en daarna goed laten ontdooien. Als het niet past in de vriezer is het bij producten ook mogelijk om met ze uit te koken of goed af te spoelen met kokend heet water. Zorg wel dat het dan goed in alle gaatjes en kiertjes komt. Daarna moet het wel echt goed de tijd krijgen om een periode te drogen.

48 uur in de vriezer blijft toch wel het beste en meest gewenste effect te hebben.

Moet er geen deksel op mijn aquarium?

In principe hoeft dit niet(tenzij je ook katten als huisdier hebt). Bij een huisvesting van een goed formaat en met de juiste inrichting heeft de hamster geen reden om op onderzoek uit te gaan; er is namelijk voldoende uitdaging aanwezig. Het is van belang om een goede inrichting te bouwen en op te letten hoe hoog je de inrichting maakt. Natuurlijk .. better safe than sorry. Als jij het veiliger vind om er een deksel op te plaatsen dan moet je dit zeker doen. Met een klein beetje doe-het-zelf heb je voor een paar euro een prima functionerende deksel.

**Let op: Als de hamster aan de deksel gaat hangen is dit nog steeds een negatieve gedraging/stereotype gedrag. Dit is iets wat we niet willen(!). Het is dan van belang om je inrichting onder handen te nemen.

Een drinkbakje of een drinkfles?

Die keus moet toch snel gemaakt zijn? Heb jij ooit een flesje in het wild zien hangen, ik ook niet. Het drinken vanaf de grond (uit een waterplas of dergelijke) is de meest natuurlijke manier van vocht binnen krijgen voor een dier. Daarom hoort bij een natuurlijke inrichting een waterbakje en geen fles.
Er zijn tevens, bij konijnen dan wel, onderzoeken naar gedaan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de dieren die uit een bakje dronken meer vocht tot zich namen en zo hun lichaam beter konden filteren en blaas & nierstenen minder tot niet voorkwamen. Het drinken uit een fles kost erg veel moeite voor iedere keer een druppeltje!

Moet ik voeding in een bakje doen?

Voeding hoeft niet persé in een bakje aangeboden te worden. De meest natuurlijke manier voor een hamster is om op verschillende plaatsen zijn voeding te vinden en dit mee te nemen in zijn wangzakken. Een hamster hamstert en legt zijn voeding dan ook vaak in een zelfgebouwde ‘kamer’. Het is natuurlijk wel van belang om te controleren of het voer weg is, en daar kan een bakje dan wel weer handig voor zijn.
Het advies is vaak om om de dag in de avond voeding aan te bieden in een normale hoeveelheid (zie verpakking voor richtlijn). Als je verse voeding hebt gevoerd zoals rauwe andijvie of appel dien je het geen wat overgebleven is de volgende dag weg te halen.

Welke voedingen worden er geadviseerd?

Er zijn meerdere voedingen die geschikt kunnen zijn. Je kan kiezen voor gemak, een één soort brok, maar het meest natuurlijke is een gemengde voeding die bestaat uit bijvoorbeeld verschillende zaden. Een hamster is een alles-eter en heeft daarom ook behoefte aan natuurlijke eiwitten. Mixerama & Puur/Witte Molen hebben goede voedingen. Selectief eetgedrag wordt ook vaak gestimuleerd door het te veel aanbieden van voeding.
Je kan ook eens kijken in de webshop van Marijke – RodentTopia, zij mengt zelf haar voedingen en heeft hier voor veel kennis op gedaan. Haar voedingen worden goed geaccepteerd!

Mijn hamster graaft zijn zandbak vol, kan ik het weglaten? / Mijn hamster gebruikt zijn zand niet,

Nee, zand is van groot belang voor de vachtverzorging van je hamster. Je kan niet 24/7 en 365 dagen lang je hamster in de gaten houden. Iedere hamster maakt gebruik van het zand anders ga je dit uiteindelijk merken aan zijn vacht. Ook het verstoppen van eten in het zand is geen enorme ramp. Hoe houd je het zand schoon? Lang leven een schepnetje! Even zeven en de boel is weer oké. Je kan het zand ook in een bakje doen maar ook hier kan de hamster het er uit graven of volgooien.

Waar vind ik decoratie voor bijvoorbeeld een ‘Thema-Scape’?

Wees creatief! De Wibra, Action, Xenos en bijvoorbeeld tuinwinkels zoals Intratuin hebben vaak een rijk assortiment om leuke dingen te maken. Alles wat hard is, van steen of van onbehandeld hout kan je gebruiken voor je hamster. Denk zelf wel even logisch na of het geschikt genoeg is. Bij twijfel niet doen.

Kan ik echte planten gebruiken in mijn Scapingbakken?

Dat kan .. maar hier gaan we geen uitspraken over doen.
Er wordt veel gebruik gemaakt van de plantjes van JR Farm & ook Mixerama heeft vaak een hoop bruikbaars.
Er zijn mensen die gebruik maken van zogenoemde ‘echte planten’. Dit geeft natuurlijk een hele andere sfeer. Er is erg weinig bekend over het gebruik van ‘echte planten’ en daarom adviseren wij je het niet te doen. We hebben een informatieve tekst in de facebookgroep geschreven door iemand die zich er wat meer in heeft verdiept, maar het feit blijft dat het niet zonder risico’s is!
Er zijn plantjes giftig, maar er zijn ook planten waar kleine delen van de plant giftig zijn. Het (te) veel eten van een plantje is ook nog eens erg gevaarlijk. Bezint eer ge begint …

Kan ik ‘hamsterwatten’ gebruiken in mijn huisvesting?

Nee! Hamsterwatten zijn levensgevaarlijk. De watten zijn absoluut niet eetbaar (wat de verpakking wel aangeeft) en is ook niet makkelijk uit elkaar te pluizen waardoor de hamster er verstrikt in kan raken. Het gebruik van repen Wc-papier, Kapok & andere op papier basis nestmaterialen kan je wel gebruiken.

Ik wil graag een flyer maken voor op mijn werk en/of informatie verstrekken omtrent Hamsterscaping,

Super leuk! Daar werk ik graag aan mee. Stuur vooral een berichtje zodat we de juiste en eerlijke informatie kunnen verspreiden om misverstanden en onwaarheden te voorkomen. Een flyer hebben we kant en klaar!

Mijn hamster houd zijn bak niet netjes, wat nu?

Super! Dat betekent dat je inrichting is geslaagd, je hamster is er zoet mee! Wel even goed op letten, soms moet je een aantal producten weer wat netter neer zetten.

Moet ik producten ondersteunen tegen het instorten?

Moet is een groot woord. Je moet te allen tijde er zorg voor dragen dat het veilig is. Druk de bodembedekking goed aan en gebruik meerdere bodembedekkingen door elkaar heen. Laat zware attributen rusten op de bodem of op een ander product die steviger staat. En ook hier weer; better safe than sorry, als je er pootjes onder wilt plaatsen zeker doen.

Welke winkel verkoopt kant-en-klare Hamsterscaping bakken?

Dierenspeciaalzaak Wesdijk is de winkel waar Denise werkt. Zij richt 80cm bakken voor de verkoop in. Een bak van 80cm met alles er op en eraan voor een dwerghamster kost ongeveer €150.- Een bak van 100x40x40 komt al snel rond de €180 euro. Als je specifieke wensen hebt en een budget kan je altijd contact op nemen met de winkel. Het is ook mogelijk om voor je Syrische hamster een kant-en-klare bak aan te schaffen.
Let op!! Sinds eind augustus 2019 is Denise tijdelijk niet werkzaam bij deze winkel wegens langdurige afwezigheid. Wanneer zij wel aanwezig is zal ze er zorg voor dragen dat er goede bakken zijn. Je kan je bezoek natuurlijk altijd proberen af te stemmen door contact met haar op te nemen (beheerder HamsterScaping facebookgroep)

Is een hamsterbal iets voor mijn hamster?

Nee. Een hamsterbal valt onder een niet diervriendelijk product.


Hamsterscaping