EHBG

Eén van de meest bekende natuurlijke instincten van onze hamster is het graven. Graven is eigenlijk ook direct één van de meest genegeerde instincten. Vroeger stond onze hamster bekend als het fanatiek klimmende en tralieknagende hamstertje. Hilarisch vond men het als de hamster als een acrobaatje aan de bovenzijde van een tralie kooi heen en weer bungelde. Gelukkig weten de meeste hamsterbaasjes nu wel beter.

Het graven van een hamster is een natuurlijk instinct en dat betekent dat iedere hamster dit van jongs af aan kan. Het zit dusdanig in hun systeem dat dit er niet uit te fokken is. Natuurlijk zijn er hamstersoorten die van nature gemakkelijker graven, maar uiteindelijk kunnen en doen ze het allemaal. In de natuur zal een hamster altijd in een holletje en tunnel leven; of dat deze er nu al was of zelf is gemaakt.

Wanneer je HamsterScaping op de juiste manier toepast en rekening houd met het hele ‘pakketje’ kan je het graaf gedrag van je hamstertje stimuleren. Denk je op dit moment de volgende dingen?
* Mijn hamster is lui,
* Mijn hamster klimt veel liever,
* Als ik teveel bodem geef dan hangt ie aan de deksel,
* Mijn hamster kan gewoon niet graven.
…dan klopt het pakketje dat je aan je hamster hebt aangeboden niet en is het van belang om te kijken waar je verbetering kan aanbieden. Van smoesjes is nog nooit iemand beter geworden. Denk in oplossingen. Niet alleen in het normale leven maar ook voor het leven van je hamstertje.

Het graaf-pakketje.

Wanneer je aan HamsterScaping doet heb je onbewust alle ingrediënten bij de hand voor een ‘graaf-pakketje’. Een goede HamsterScaping(-inrichting) bouw je namelijk op met een aantal belangrijke producten. Ieder product met oog op het natuurlijke instinct van een hamster. Ook de opbouw van een HamsterScaping(-inrichting) heeft met iedere stap het doel om een goede inrichting te bieden waarbij het graafgedrag van je hamster wordt gestimuleerd. Je hamster weet immers al hoe het moet, nu moeten wij het nog even in de vingers krijgen hoe we het ‘graaf-pakketje’ op de juiste manier kunnen aanbieden.

In het ‘graaf-pakketje’ zit het volgende:
* Een goede graafbodem bestaande uit bijvoorbeeld Hennepvezel x Cotton x Zaagsel,
* Meerdere huisjes, wijnranken en kurktunnels om de ruimte beschut te maken,
* Verschillende ladders voor het maken van een opbouw.

Stappenplan

Om na te gaan of jij het ‘graaf-pakketje’ op de juiste manier aan je hamster aanbiedt kunnen we de volgende stappen nalopen. Ik zal eerst in het kort benoemen om welke stappen het gaat en daarna zal ik deze meer toelichten in aparte kopjes. Het is van belang dat je iedere stap met een ruime voldoende kan afvinken, alleen met alle factoren samen kan je de juiste voordelen van HamsterScaping, en dus het ‘graaf-pakketje’, verwachten.

  • Stap 1: Ik heb een verblijf dat voldoet aan de minimale t adviesmaten van HamsterScaping (minimaal betekent niet kleiner dan).
  • Stap 2: Ik werk met een goede mix van bodembedekkingen en heb deze goed met elkaar gemengd.
  • Stap 3: Ik bied een goede laag bodembedekking aan volgens het advies voor mijn soort hamster.
  • Tussenstap: Mijn bodembedekking is wel aangeduwd maar niet zodanig dat het een blok beton is.
  • Stap 4: Ik richt mijn gehele ruimte in en niet alleen maar langs de zijkanten.
  • Stap 5: In mijn inrichting heb ik gewerkt met verschillende huisjes en andere producten die beschutting bieden.
  • Extra stap: Extra dingen die je kunt doen om je hamster te ondersteunen.
  • Stap 6: Het lukt nog niet. Wat nu?

Stappenplan toelichting

Stap 1:
Ik heb een verblijf dat voldoet aan de minimale adviesmaten van HamsterScaping (minimaal betekent niet kleiner dan).

Wij kijken naar grondoppervlakte omdat dit het allerbelangrijkste is voor een hamster. Een oppervlakte bereken je door lengte x breedte te doen. HamsterScaping hanteert de volgende adviesmaten*:
Dwerghamster -> 2800cm2
Goudhamster ->
5000cm2
*Lees onze richtlijnen en bestanden goed door voor meer informatie over adviesmaten.

Stap 2:
Ik werk met een goede mix van bodembedekkingen en heb deze goed met elkaar gemengd.

Vanuit HamsterScaping adviseren we om te werken met een mix van zaagsel, hennepvezel en cotton. Het maakt in principe niet uit van welk merk; je hebt merken als Plospan, Mini-Hemp en Ekoo Animal bedding. Door het gebruik van drie soorten bodembedekkingen, en dan specifiek ook deze, zorg je voor een goede en stabiele graafbodem. Ieder van deze drie bodembedekkingen versterkt de ander.

Wanneer je een bodembedekking gebruikt die minder geschikt is, zoals alleen cotton, is het voor je hamster niet interessant om te gaan graven. Zeker voor een hamster die wat meer moeite heeft met het beginnen van graven. Wanneer je hamster altijd dezelfde routes over de cotton-bedding loopt ontstaat er een plakkaat; je hamster zal daar niet meer in kunnen of willen graven.
Ook een laag kokos of mos ziet er hartstikke leuk uit; maar het kan je hamster ook gigantisch tegenwerken. Gun je hamster ook de ruimte om te graven; dat is vele malen belangrijker dan hoe mooi wij ons verblijf vinden.

Stap 3
Ik bied een goede laag bodembedekking aan volgens het advies voor mijn soort hamster.

Voor veel hamsters is de dikte van de bodembedekking allesbepalend. Vooral de goudhamster wordt vaak als ‘slechte graver’ bestempeld. Dat is zeker niet waar en komt voort uit onwetendheid. Zes jaar terug dachten we nog dat deze hamstersoort dól was op klimmen, gelukkig weten we nu toch beter.

Een hamster wil leven in een beschutte omgeving. Een hamster is een prooidier en wil graag zijn ‘deur’ op een plek waar niet jan en alleman bij kan komen. Daarnaast heeft zijn huis niet één ‘deur’ maar vaak meerdere ‘deuren’. Als er bij de ene ‘deur’ gevaar dreigt kan hij een andere ‘deur’ gebruiken om te vluchten.

Een volgende stap voor het maken van een tunnel is dat een hamster, vooral de goudhamster, eerst zijn hele lichaam wilt ingraven. Een goudhamster kan tot bijna 18cm lang worden. Dat betekent dus dat er in ieder geval al zeker 20cm bodembedekking moet zijn voor een goudhamster om de diepte in te kunnen gaan. Vanuit dat punt wil het diertje ook nog graag andere kanten op. Als je dit zo bekijkt is het helemaal niet gek dat we voor een goudhamster minimaal 25 tot 30cm adviseren. Dit moet over het grootste gedeelte van je bak aanwezig zijn en niet alleen in een klein gedeelte van je bak. Vanaf je minimale hoeveelheid bouw je op naar zoveel als mogelijk is in je bak. In een 50cm diepte bak moet je zeker naar 40 tot 45cm bodembedekking opbouwen.

Het minimale advies voor bodembedekking luid als volgt:
Dwerghamster: 15 tot 20cm
Goudhamster: 25 tot 30cm

Tip: Wanneer je met twee ladders van 7cm werkt (7×27 en 7×55) heb je al een bodembedekking diepte van 14cm.

Tussenstap Bodembedekking
Mijn bodembedekking is wel aangeduwd maar niet zodanig dat het een blok beton is.

Het is van groot belang om tijdens het mengen van je bodembedekkingen (niet in lagen werken, je wilt dat het elkaar versterkt niet tegenwerkt) met enige regelmaat je bodembedekking ook aan te duwen. Het is een hele luchtige massa en door het op een normale manier aan te duwen wordt het een meer stabiele massa. Sommige onder ons nemen dit advies iets te enthousiast op en gaan met hun hele gewicht de bodembedekking plat stampen en duwen. Lief bedoeld, maar je hamster kan niet door ‘beton’ heen graven haha! Het is prima om gewoon op een normale manier de bodembedekking aan te duwen tot het stabiel voelt en daarna kan je de bovenste laag nog eens lichtjes los woelen. Bekijk de filmpjes op HamsterScapingOfficial om dit voorbeeld te zien.

Stap 4:
Ik richt mijn gehele ruimte in en niet alleen maar langs de zijkanten.

Kijk nu eens naar je bak en vraag jezelf: gebruik ik de hele ruimte en zijn er geen open plekken of staat alles netjes en veilig tegen de zijkant en achterkant van mijn bak? In dat laatste geval: schaam je niet, dit is menseigen! Ook ík begon op deze manier de allereerste scapes. Een ander voorbeeld: Als je eens kijkt naar een huiskamer, zie je daar een televisiekast in het midden van de woonkamer staan? Of in een slaapkamer, een bed schuin? Nee hoor! Puur omdat wij mensen alles tegen de zijkanten aanbouwen. Dat is voor ons mensen niet erg maar een hamstertje heeft daar zijn eigen ideeën over.

Je hamstertje is een prooidier en een vluchtdier. Van nature leven ze voornamelijk onder de grond en ’s avonds/’s nachts komen ze boven de grond om rond te scharrelen om onder andere voedsel te vinden. Om hier veilig rond te kunnen lopen doen ze dit niet door in één rechte weg een open vlakte over te steken; dan zijn ze namelijk gemakkelijk te zien en vallen ze snel ten prooi. We noemen het ook wel pleinvrees!

Wanneer jij dus je producten door je hele bak plaatst en zo min mogelijk recht langs de kanten vul je de ruimte en maak je het beschut. De hamster kan zo op allerlei manieren zich rond bewegen en continu beschut zijn voor een potentieel roofdier. Als je hamster het even niet aandurft kan deze vanaf een beschutte plek toekijken of het gevaar geweken is.

Wanneer een hamster zich veilig voelt zal hij eerder gaan graven.

Stap 5:
In mijn inrichting heb ik gewerkt met verschillende huisjes en andere producten die beschutting bieden.

Als jij je goed hebt ingelezen ben je langs het lijstje gekomen wat je minimaal nodig hebt in een minimaal verblijf voor jouw soort hamster. Dit is er natuurlijk met een goede reden. Deze producten geven een minimaal verblijf de juiste beschutting (wanneer goed geplaatst, uiteraard). Ze zijn allemaal even belangrijk en hebben elk een eigen functie:

In dit geval heb ik het voorbeeld voor een dwerghamster huisvesting van 80x35x40cm gepakt.

Eén groot huis & één klein huis: Een groot huis vult de ruimte sneller en biedt meer beschutting, ook het kleine huis biedt beschutting. In beide gevallen (bij juiste keus huis, open onderkant) kan je hamster een ingang voor zijn tunnel beginnen. Een plat huisje kan ook een goede plek voor een waterbakje zijn.

Drie kleine huisjes: Wanneer je liever geen groot huis gebruikt vervang je deze voor twee kleine huisjes. Bovenstaande geldt ook voor de drie kleine huisjes.
Een bijkomend voordeel van een groot huis kan zijn dat je de achterkant ook als ‘muur’ kan gebruiken tijdens de opbouw van je bodem.

Meerdere ladders: Door op te bouwen met ladders (let op de spleetjes; vul ze desnoods op met mos of dergelijke) of andere producten, kan je een goede en dikke laag bodembedekking aanbieden. Door te werken met verschillende lagen bouw je ook je bak dynamischer op en dit biedt ook beschutting.

Kurktunnel: Een kurktunnel is een mooi natuurlijke toevoeging aan je bak. Het biedt beschutting voor je hamster en daarnaast is een kurktunnel ook ruw aan alle kanten: ideaal voor de natuurlijke slijtage van de nageltjes van je hamster.

Wijnrank: Het mooie aan wijnranken is dat ze vaak massaal alle kanten op kronkelen. Wanneer je een wijnrank op een veilige manier in je bak kan ‘draperen’ breekt het de ruimte gigantisch. Je hamster kan op deze manier beschut onder en zelfs door de tak voortbewegen.

Wanneer je reststukken kurk of boomschors of dergelijke hebt, kan je deze ook gebruiken om beschutting te creëren. Het toevoegen van mos & plantjes is decoratie en staat niet gelijk aan het creëren van beschutting.

Extra stap:
Extra dingen die je kunt doen om je hamster te ondersteunen.

Wanneer je alle bovenstaande stappen met een ruime voldoende kan afvinken ben je al op de goede weg. Toch hebben sommige hamstertjes er nog wel eens wat moeite mee. Als extraatje kan je dan bijvoorbeeld het volgende doen:

Het ingraven van een wijnrank: Sommige hamsters vinden het fijn om langs een object naar beneden te graven. Het kan dan helpen om je wijnrank een stuk in te graven. Je hamster heeft dan een beetje een houvast aan de wijnrank.

Het half ingraven van een tunnel: Je kan ook een kurktunnel of een grote keukenrol (dwerghamster) deels ingraven. Een groot gedeelte is dan boven de grond en de rest eindigt onder de grond. Wellicht is dit voor jouw hamstertje net even dat steuntje in de rug om vanuit deze voorbeeld-tunnel verder te graven.

Een brug/huisje ingraven: Het leuke van sommige huisjes of bruggen is dat het ook een stimulans kan zijn. Wanneer je een brug in een boog onder je bodembedekking zet en hier wellicht iets lekkers neer legt of een tunnel naar toe laat leiden: kan je hamster dit ook als nestje gaan gebruiken en weer vanuit hier verder gaan.

Het verstoppen van voer: Ik durf je absoluut niet te zeggen of dit werkt maar er zijn eigenaren die er voor kozen om voer te verstoppen. Op deze manier moet de hamster ergens naar toe spitten en dus wat meer gaan woelen in de bodembedekking.

Stap 6:
Het lukt nog niet. Wat nu?

Lukt het nog niet? Kop op! Als je bovenstaande stappen allemaal met een grote voldoende kan afvinken is het nu eventjes aan de hamster. Schuif jezelf alsjeblieft niet als een slechte eigenaar of HamsterScaper weg; even geduld! Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en soms moeten we gewoon even geduld hebben en afwachten. Soms duurt het gewoon even, daar is echter geen tijdslimiet aan vast te hangen. Soms kan het anders neerzetten van een huisje al een heel ander effect geven. En als het nog steeds niet gaat zoals we het graag zien gaan we gewoon iets heel anders proberen.

Kom je er echt niet uit? Wil je een goed en persoonlijk advies? Stuur dan een foto van je inrichting naar HamsterScapingOfficial of naar HamsterScapingOfficial@hotmail.com– we staan absoluut voor je klaar om je verder te helpen!