
Note: Vanuit HamsterScaping zullen we het gebruik van echte planten niet adviseren of stimuleren. Er zijn echter mensen die wel graag echte planten willen gebruiken of hier informatie over willen hebben. Een lid in de Facebookgroep, Carlijn Anna Louise Salassa, heeft zich verdiept in het gebruik van echte planten. Met haar kennis heeft ze het volgende bestand kunnen schrijven.
Aan dit bestand kunnen geen rechten worden ontleend en het gebruik van echte planten blijft te allen tijde op eigen risico.
Planten in hamsterverblijven
Het gebruiken van planten maakt het hamsterverblijf extra kleurrijk en bijzonder. Super leuk dus! Maar hoe pak je dit nu aan? Waar moet je op letten? En welke plantjes zijn veilig? In dit bestand zal ik kort ingaan op de do’s and don’ts van planten in je hamsterverblijf.
Alvorens van start te gaan wil ik eerst een algemene waarschuwing geven: het gebruik van plantjes is op eigen risico. Aan dit bestand kunnen geen rechten worden verleend. Houd te allen tijde je planten en de hamster goed in de gaten. Als de planten beginnen te schimmelen, haal ze eruit. Indien je hamster gaat graven in de grond (vooral als die bemest is) of de plantjes verorbert, haal dan de planten uit je verblijf. Het te veel binnenkrijgen van verse planten kan diarree en gasvorming veroorzaken. Hamsters kunnen niet boeren of scheetjes laten, waardoor zij van binnenuit opblazen. Je hamster kan hieraan dood gaan!
Ben je nog niet geschrokken en heb je de tijd om je hamster goed in de gaten te houden, by all means, lees verder!
De grond en bestrijdingsmiddelen
Het houden van planten vereist natuurlijk grond. Het vervelende aan de meeste soorten potgrond is dat deze bemest is. Dit is niet gezond voor je hamster. Het is daarom belangrijk om onbesmette grond te gebruiken ofwel ervoor te zorgen dat je hamster niet aan de grond kan komen door er bijvoorbeeld iets overheen te maken (een raster bijvoorbeeld, let wel op de veiligheid!). Ik heb zelf over de aarde van de plantjes turf zonder bewerking gedaan (dus vrij van chemische stofjes of bemesting) en daarover weer mos gelegd (met een gat zodat het plantje erdoorheen kan). Op die manier werd mijn hamster ontmoedigd om erin te graven. Indien dit niet helpt, kun je er bijvoorbeeld een raster met stokjes overheen maken (nogmaals, let op de veiligheid).
Let ook op dat je planten in je verblijf zet die niet bespoten zijn. Tegenwoordig worden veel planten bespoten om beestjes tegen te gaan. Ik gebruik de regel: is het slecht voor insecten, dan ook voor mijn hamster. Zelf haal ik mijn planten bij plantenwinkels waarvan ze mij kunnen zeggen wat er met de planten is gebeurd. Mijn kruidenplanten haal ik bij een biologisch gecertificeerd kruidenier (Puur Aroma; tegenwoordig ook te krijgen bij Intratuin met het eigen Intratuin bio label). Indien je toch een plant haalt van een reguliere winkel, is niet erg hoor, maar maak ze dan goed schoon! Water alleen helpt niet, dus neem de tijd om ook met zeep te schrobben (en vervolgens die zeep weer goed weg te krijgen).
De plantenpot en vocht
Naast grond hebben planten ook vocht nodig. Vocht brengt vaak schimmel met zich mee. Hiervan kan je hamster ziek worden. Gelukkig hebben de meeste plantjes in de onderstaande lijst niet veel vocht nodig. Maar hoe geef je ze dan toch water? Je zou de planten tijdelijk uit het verblijf kunnen halen terwijl je ze water geeft. Zodra de grond weer wat droger is, kun je het plantje weer terugzetten. Ik gebruik zelf potten zónder gat in de bodem zodat het vocht van de grond zich niet kan verspreiden naar de bodembedekking (en daar schimmel ontstaat). Veel planten zitten in de bekende zacht plastic plantenpotjes. Heel handig voor tuinders, niet zo fijn voor je hamster. Deze kan er aan gaan knagen en krijgt zo plastic binnen. Ik hoef niet uit te leggen dat dat natuurlijk niet de bedoeling is. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je een stevige onbewerkte pot gebruikt. Afbladderende (giftige) verf, zachte klei,… vermijden dus! Zelf gebruik ik ongeverfde potten van terra cotta of van onbewerkte harde klei (zonder gat). Ze zijn even groot als de plastic bakjes zodat de hamster er niet aan kan knagen. Ik heb ervoor gekozen om de plastic bakjes te laten zitten zodat ik ze eruit kan halen om de planten water te geven (eens in de twee weken) zonder dat de kleien potten nat worden.
Als extra toevoeging willen we vertellen dat een (licht) vochtige ruimte zeer aantrekkelijk is voor ongedierte. Dit kan ook gebeuren wanneer er wat water uit het waterbakje is gekomen of waar vochtig voer heeft gelegen. Er zijn mijtsoorten die dit geweldig vinden en kunnen dan ook ineens explosief ontstaan. Deze mijtsoorten zijn gelukkig voor je hamster niet schadelijk, maar kunnen voor jou en je omgeving wel als zeer vervelend worden ervaren.
Eten van de plantjes
Ondanks dat de plantjes uit onderstaande lijst veilig zijn om te gebruiken in hamsterverblijven geldt hier: te veel van iets is nooit goed. Als je hamster een beetje van een plantje knabbelt, is er niets aan de hand! Als ineens echter je plant bijna lijkt te zijn verdwenen, is de kans groot dat je hamster binnenkort aan de diarree gaat. Diarree kan dodelijk zijn voor je hamster. Je kunt dan het best je plant uit het verblijf halen. Mijn hamster was zo dol op haar zebragras, dat de plant met de dag kleiner werd. Ik heb de plant toen (tijdelijk) uit het verblijf moeten halen. Beter voor de hamster, maar ook beter voor de plant. Na een tijdje kun je de plant er weer inzetten, maar houd de eetgewoonten van je kleine knager goed in de gaten.
Veilige plantjes
- Callisia repens,
- Schildpadplantje,
- Golliwoog
- Zebragras,
- Graslelie,
- Kattengras,
- Varen,
- Dwergpalm.
Veilige kruidenplantjes
- Klaverzuring (oxalis tetraphylla); ik heb deze zelf (Mmm! Lekker!), maar niet in het hamsterverblijf. Deze plant heeft namelijk veel water nodig.
- Peterselie (zowel platte als gekrulde)
- Kervel (anthriscus cerefolium)
- Selderij (apium graveolens)
- Tijm (verschillende soorten; ik zou persoonlijk gaan voor de keukentijm: thymus vulgaris compactum
- Basilicum (allemaal verschillende soorten; mijn voorkeur gaat uit naar de normale (groenbladige) basilicum of minette)
- Oregano (allemaal verschillende soorten; mijn voorkeur gaat uit naar reguliere oregano)
- Koriander (coriandrum sativum)
- Dille (anethum graveolens)
- Rucola (eruca sativa; wilde rucola = diplotaxis tenuifolia roma)
- Zoethoutgras (acorus gramineus licorice) – Nog niet zelf geprobeerd, maar ik vind hem wel erg leuk!
- Citroengras (cymbopogon flexuosus) – ook nog niet zelf geprobeerd, maar zou veilig moeten zijn
- Klaver
- Kamille (matricaria chamomilla)
- Paardenbloem
- Madeliefje (bellis perennis)
- Brandnetel
- Gras (let op dat dit schoon gras is, zonder urine of van bij de weg)
- Wild gras (dat is een soort gras, ze houden geen feestjes als je niet thuis bent)
Kruiden die ik nog niet zelf heb uitgeprobeerd, maar die ik wellicht zou durven proberen na navraag bij de kruidenier/meer onderzoek:
- Oost Indische kers – een van mijn lievelingskruiden met mooie eetbare bloemen. Ik heb deze nog nooit aan mijn hamsters gegeven, maar zou volgens mij wel kunnen. Ik zou hier eerst meer onderzoek naar doen.
- Duizendblad (achillea millefolium)
- Winterpostelein? (Claytonia perfoliata)
- Munt (maar let wel even op)
- Rozemarijn (zou theoretisch gezien kunnen, heb ik nog niet uitgeprobeerd en zal ik ook niet doen)
- Salie (ik zou gewoon normale keuken salie proberen als ik het al zou gebruiken in mijn scape)
- Citroenmelisse (melissa officinalis – heb ik zelf nog niet geprobeerd)
- Citroenverbena (aloysia triphylla)
- Onsterfelijkheidskruid? (Gynostemma pentaphylla)
Takken en bladeren
- Wilg
- Kronkelwilg
- Takken van fruitbomen (appel, peer, kers,… maar geen kiwi vanwege het brandende sap!)
- Takken en bladeren van bomen: Hazelaar, beuk, berk, walnotenboom, hazelnotenboom
Gedroogde plantjes
JR Farm Pick en Fly plantjes of soortgelijke, kan ook merkloos zijn (zie de verschillende webshops). Van deze gedroogde plantjes gaat je hamster niet aan de diarree. Bijvoorbeeld: Lijnzaad, Tarwe aren, Trosgierst (verschillende kleuren).
Een heel gemakkelijk en groen alternatief voor plantjes is…. mos!! Vereist geen onderhoud, gaat lang mee en je hamster eet het niet. Heel gemakkelijk online te bestellen (Trixie, Back Zoo Nature, of zie voor meer informatie het daar voor bedoelde bestand). Even twee dagen in de vriezer en good to go!!
Let op: mossoorten in Nederland zijn beschermd. Je mag dus niet zomaar mos uit het bos gaan halen.
Nogmaals willen we je er op attenderen dat het gebruik van bovenstaande advies omtrent echte planten, geheel op eigen risico is. Ik zeg altijd .. better safe than sorry.