Bodembedekkingen

In dit bestand (terug te vinden in onze Facebook-groep) hebben we de meest gangbare bodembedekkingen (of die er voor gebruikt kunnen worden) op een rijtje gezet met een advies erbij. Vanuit HamsterScaping wordt te allen tijde geadviseerd om een mix van Zaagsel x Hennepvezel x Cotton te gebruiken. Deze mix vult elkaar aan en bied een ontzettend goede graafbodem voor je hamster; en dat is iets wat altijd voorop moet staan!
Een 100% stofvrije bodembedekking bestaat niet. Wanneer je een stofallergie of dergelijke hebt, denk dan even goed bij je zelf na of een hamster het juiste huisdier voor je is.
Wanneer je hamster gevoelig reageert op een type bodembedekking is het aan jou als eigenaar om te kijken welke bodembedekking het beste past. Houd daarbij wel goed in gedachten dat je niet alle spookverhalen moet geloven, maar probeer alsjeblieft iets uit voordat je direct iets afstreept. Alleen zo vind je het juist passende product voor jouw hamster. Soms kan het inderdaad even duren voordat je dé juiste combinatie hebt gevonden. Geef niet op en gun het continu een eerlijke kans, dat zou je ook voor je zelf doen als je ergens allergisch voor zou zijn.

Hoeveel bodembedekking heb ik nodig?
Dat is iets waar we eigenlijk geen belofte aan vast kunnen hangen. Het verschilt per persoon hoe er gemengd wordt en daardoor dus ook hoeveel van welke bodembedekking je moet aanschaffen. Omje toch een klein beetje een houvast te geven hebben we het volgende tabel voor je gemaakt.
Afgaande op de meest aangeschafte verpakkingshoeveelheden van de merken Plospan (zaagsel) Mini-Hemp (hennepvezel) en Barn-I/Esve (Cotton).

Tabel voor minimaal hoeveelheid bodembedekking per formaat huisvesting

Op welke manier meng ik de drie geadviseerde bodembedekkingen?

Dit is een vraag die veel langs blijft komen en dat begrijpen we. Echter is dit vanaf een afstand heel moeilijk uit te leggen. In eerste instantie verwijs ik je dan ook graag door naar de filmpjes op het Youtube Kanaal van HamsterScaping omdat het hier ‘voor wordt gedaan’. En verder kan ik je zeggen dat het makkelijker is dan je denkt. Van hennepvezel & zaagsel gebruik je het meeste, dat is ook terug te zien in de hoeveelheid die je gaat aanschaffen. Je begint je eerste laag op te vullen met zaagsel, wanneer je een goede hoeveelheid hebt begin je hennepvezel er door heen te mengen. Als deze mix volstaat sluit je af met cotton er door heen. De cotton hecht zich aan de rest van de mix en maakt er een fijne graafbare massa van. Kortom je kan het dus zien als: 2 delen zaagsel, 1.5 tot 2 delen hennepvezel en 1 deel cotton.

Zaagsel

Graafbaar?: JA! Zaagsel is stevig en stort bijna niet uit zichzelf in.
Stoffig?: Kan als iets stoffig worden ervaren, hangt ook erg af welk merk je gebruikt.
Beter mengen met: Vanuit HamsterScaping adviseren we je graag om zaagsel te mengen met een andere bodembedekking. Op deze manier creër je meer volume en daardoor wordt er minder stof ervaren. Het beste kan je Zaagsel mengen met Hennepvezel & Cotton.
Doen?: ✔️, het merk Plospan wordt als fijnst ervaren. Uit eigen ervaring kan ik het zaagsel van de Jumbo ook adviseren, het zaagsel van Intratuin ervaar ik als minder fijn & stoffiger.

Hennepvezel

Graafbaar?: Hennepvezel is niet heel erg stabiel. De hamster kan er zeker in graven maar zonder een andere bodembedekking stort het vrijwel direct in elkaar.
Stoffig?: Hennepvezel wordt niet vaak als stoffig ervaren. Hennepvezel kan wel wat stuiven en dat kan op de keel slaan – dit ervaar je echter alleen wanneer je enthousiast aan het vullen/woelen bent.
Beter mengen met?: Hennepvezel dient gemengd te worden met een stabiele bodembedekking waar het aan kan hechten. Uit ervaring kunnen we zeggen dat de mix met Zaagsel & Cotton het beste werkt.
Doen?: ✔️

Back2Nature

Graafbaar?: Back2Nature is een geperste grijze korrel die voor hamsters erg hard is en totaal niet graafbaar. De korrels kunnen samen geen tunnel/gang vormen.
Stoffig?: Back2Nature wordt als hypo-allergeen bestempeld maar bevat wel gruis wat als stof ervaren kan worden.
Beter mengen met?: Niet gebruiken is een beter antwoord.
Doen?:

Corbo

Graafbaar?: In principe is Corbo luchtig genoeg en kan de hamster hier best in rondwoelen, maar deze bodembedekking is niet geschikt voor het bouwen van tunnels/gangen. Tijdens het woelen stort alles direct weer in.
Stoffig?: Corbo is een bodembedekking bestaande uit losse korrels, bevat wel wat gruis en dit kan als stofervaren worden.
Beter mengen met?: Niet gebruiken is een beter antwoord.
Doen?:

Carefresh – alle kleuren

Graafbaar?: Carefresh is prima graafbaar. Het duurt wel even voordat je een goede dikke bodem hebt en het is aan te raden om het goed aan te duwen (niet overdrijven).
Stoffig?: Carefresh wordt gezien als een hypo-allergene bodembedekking. Echter sommige ervaren een nare geur, afhankelijk per verpakking. Ook kan het product wat gruis bevatten wat als stof kan worden ervaren.
Beter mengen met?: Carefresh kan onderling gemengd worden. Uit eigen ervaring adviseer ik het niet om met een hennepvezel of zaagsel te mengen omdat het niet aan elkaar ‘hecht’ en dus geen toegevoegde waarde bied.
Doen?: ✔️, in je achterhoofd houdend dat het een vrij prijzige bodembedekking is waarvan je véél nodig hebt.

Cotton Clean(Barni-i/Esve), Cotton & Comfort (Ekoo), Cotton ‘n Cotton (Joris No Smell).

Graafbaar?: Ja, bij een fanatieke graver kan dit product in zijn ééntje gebruikt worden. Bij een wat lastigere graver adviseren we om Cotton te mengen. Wanneer Cotton niet direct effectief gebruikt wordt kan het een plakaat worden en dan nodigt het niet meer uit als fijne graafbodem.
Stoffig?: Cotton wordt als hypo-allergeen gezien en is zo goed als stofvrij. Echter sommige ervaren een nare geur, verschilt per verpakking. Ook bij een verkeerde batch kan het toch als wat stoffig worden ervaren.
Beter mengen met?: Cotton zie ik uit ervaring meer als een toevoeging aan een goede mix zoals met hennepvezel & zaagsel. Uiteraard wel in de juiste hoeveelheden. Een bodembedekking waaraan het zich kan hechten; dan alleen zal het een verstevigende werking hebben.
Doen?: ✔️, bij voorkeur in de mix.

Cotton & Fibre (Ekoo)

Graafbaar?: Deze bodembedekking is voorgemixed in de fabriek en bestaat uit zaagsel(35%) & cotton(65%). De mix is dus in die zin graafbaar.
Stoffig?: Wederom is de Cotton als hypo-allergeen bestempeld en omdat het voorgemixed is wordt het als minder stoffig ervaren.
Beter mengen met?: Zoals het percentage al aangeeft zit er te weinig zaagsel in, die verhouding zou ik adviseren om te verbeteren. Daarbij zie ik toch ook graag hennepvezel terug in de mix.
Doen?: ✔️, maar wel de mix aanvullen.

Cotton & Comfort DE LUXE (Ekoo)

Graafbaar?: Deze bodembedekking bestaat uit Cotton er is een percentage theezakjes, bananenvezel, bladerenvezel & zijde aan toegevoegd; een vrij unieke mix. Het oogt wat stug maar ziet er als goed graafbaar uit. Echter overheerst het percentage Cotton en blijft het stukje ‘ontstaan van een plakaat’ wel belangrijk om in je achterhoofd te houden.
Stoffig?: Persoonlijk ervaar ik dit product niet als stoffig, het is zo goed als hetzelfde als een verpakking Cotton.
Beter mengen met?: Wederom blijft het advies om het te mengen met zaagsel & hennepvezel. De extra toegevoegde stukjes aan deze mix bieden wel een leuke verrijking.
Doen?:
✔️

Ekobiose & Hennep

Van dit product heb ik eerder nog geen ervaringen mogen lezen, graag wil ik het product ook eerst zelf testen.

Eco Paper & Milieu

Van dit product heb ik eerder nog geen ervaringen mogen lezen, graag wil ik het product ook eerst zelf testen.

Eko Exotic Colours & Cotton/Teabags/Festival, Nest Animal Dream, Eko Nestmateriaal, Colourbed, Eco Colors & Cotton/Eco Comfort & Cotton, Sweety Super Soft

Bovenstaande producten kunnen gezien worden als nestmateriaal of decoratie materiaal.

Supasoft Bedding

Graafbaar?: Supasoft is ontzettend fijn gehakseld stro en erg zacht. Het is een luchtige bodembedekking en het duurt wel even voordat je een laag hebt. De bodembedekking is graafbaar en uiteindelijk kunnen er ook wel wat tunneltjes ontstaan, maar je hebt dan ontzettend veel nodig.
Stoffig?: De bodembedekking zelf is niet stoffig, echter is het zo fijn gehakseld dat de kleine deeltjes wel als gruis/stof kunnen worden ervaren.
Beter mengen met?: Dit kan een mooie toevoeging zijn en een goed alternatief voor het gebruik van hooi. Het kan dus met een willekeurige bodembedekking gemengd worden.
Doen?: ✔️

Tumblefresh

Graafbaar?: In principe wel. Tumblefresh is echter ontzettend luchtig, zacht & licht en daarom heb je ontzettend veel nodig voordat je een goede graafbodem kan bieden.
Stoffig?: Tumblefresh wordt als een hypo-allergene bodembedekking gezien en is dus in die zin stofvrij. Echter zijn er mensen die het product soms een nare geur vinden hebben. Ook is het product zo luchtig en kan het wat gruis bevatten wat als stof kan worden ervaren.
Beter mengen met?: Wellicht als toevoeging op Carefresh of Cotton, maar of het een positief effect heeft of überhaupt een toevoeging is durf ik niet te beloven.
Doen?: ✔️

Cotton N Card (Joris No Smell), Card & Card Mix/Bruin(Eko)

Graafbaar?: Deze bodembedekking bestaat uit harde stukjes karton en stukjes van eierdozen. Deze bodembedekking is daarom absoluut niet graafbaar en ontzettend stuf & grof.
Stoffig?: Nee, in principe is dit ook een hypoallergene bodembedekking. Sommige Card producten bevatten Cotton waarbij naar voren is gekomen dat de geur soms als onplezierig werd ervaren.
Beter mengen met?: Niet gebruiken is een beter antwoord.
Doen?:

Stro

Graafbaar?: Stro bestaat uit harde en grove stengels, dit is geen geschikte bodembedekking en ook absoluut niet graafbaar.
Stoffig?: Stro is op zich geen bodembedekking wat veel stof bevat, het gruis kan echter wel als stoffig worden ervaren. Sommige verpakkingen bevatten ook zand.
Beter mengen met?: Niet gebruiken is een beter antwoord.
Doen?:

Beukensnippers

Graafbaar?: Beukensnippers is een bodembedekking bestaande uit grove of fijne snippers gehakseld hout. Het is mogelijk voor een hamster om er door heen te woelen maar er zal absoluut geen tunnel of gang in kunnen ontstaan. Deze bodembedekking is dus niet graafbaar.
Stoffig?: Beukensnippers bevatten geen stof, het kan echter wel wat gruis bevatten wat als stof kan worden ervaren.
Beter mengen met?: Niet gebruiken is een beter antwoord.
Doen?:

Hooi

Graafbaar?: Er wordt gezegd van wel, echter kan ik tot op heden die mening nog niet delen. Ik ervaar het als ontzettend stug en zie het vaker terug in bakken waar weinig tot niet wordt gegraven.
Stoffig?: Dat verschilt heel erg van waar het hooi vandaan komt. Er zijn goedkopere merken die hun hooi winnen langs bijvoorbeeld de snelweg of in een zeer drooggebied; dan kan het zand en veel stof bevatten. Het verschilt en ook verschilt de ervaring per persoon.
Beter mengen met?: Hooi dien je als extra te zien, niet als hoofdbodembedekking.
Doen?: ✔️/❌, persoonlijk zal ik het niet gebruiken maar als jij er een positief effect door ervaart moet je het vooral doen. Voordat je hooi gebruikt, zorg wel dat het eerst in de vriezer heeft gelegen voor ongeveer 48uur.

Coco Humus / Kokosvezel Humus / Of soortgelijke benamingen.

Graafbaar?: Deze bodembedekking bied de mogelijkheid tot stevige tunnels, zolang de bodembedekking maar vochtig blijft.
Stoffig?: Zolang de bodembedekking vochtig blijft wordt er geen stof of gruis ervaren.
Beter mengen met?: Deze bodembedekking kan je, vanwege het vochtpercentage, niet mengen met andere bodembedekkingen. Dit kan schimmel veroorzaken.
Doen?: ✔️/❌, wanneer je er erg in houd dat dit een vochtige bodembedekking betreft. Alle producten die wij bij HamsterScaping gebruiken absorberen vocht en dit werkt schimmel in de hand. Dit is een risico dat je vrijwillig neemt en in je achterhoofd moet houden. Het ziet er leuk uit maar of dat dit het waard is?

Hennep Mat

Graafbaar?: De Hennepmat bestaat uit geperste vezels die een mat vormen. Deze is een paar centimeter dik en het is eigenlijk totaal niet de bedoeling dat hier op gegraven wordt. Wanneer de hamster dit doet zal de hennepmat losraken en dus een soort van kapot gaan. Je krijgt er meer een soort bodembedekking van uiteindelijk en zeker geen geschikte graafbodem.
Stoffig?: Nee, de mat bevat geen stof.
Beter mengen met?: Naast dat dit niet mogelijk is is een beter antwoord om het product gewoon niet te gebruiken.
Doen?:

Exotic Kokos (Joris No Smell of Ekoo Animal Bedding)

Graafbaar?: In principe niet. Het zijn grove en stugge stukken kokos en het is gemaakt van stukken kokosnoot. Door de losse slierten kan het wel voorkomen dat een hamster er een soort holletje in creëert maar echt als graafbodem kan het niet gezien worden. Wel als decoratiemateriaal. Wel van belang is om dan niet de volledige graafbodem af te sluiten.
Stoffig?: Nee
Beter mengen met?: Je kan dit product beter als decoratie materiaal gebruiken, mengen voegt niets toe.
Doen?: ✔️, maar niet als graafbodem – wel als decoratie.

Krantenpapier

Krantenpapier is geen bodembedekking. Daarnaast bevat het ook inkt. Ondanks dat de inkt van tegenwoordig niet meer giftig is is het nog steeds niet gezond om dit binnen te krijgen. Daar een hamster het geweldig vind om met producten te slepen om een nestje te maken raden we je dit product liever af.

Hamsterwatten (of alles wat er op lijkt)

Hamsterwatten, of alles dat er op lijkt, is levensgevaarlijk voor een hamstertje. Veelal staat er op de verpakking dat het ‘eetbaar’ is en komt het in de meest gekke kleuren. Merken zoals Ferplast en dergelijke voegen bij hun standaard kooien een zakje van dit nestmateriaal toe. In geen van deze gevallen gaat het om veilige producten, gooi het weg en gebruik het alsjeblieft niet!

Het nadeel met hamsterwatten is dat een hamster er in verstrikt kan raken zonder dat deze het kapot kan knagen. Wanneer de hamster de watten in zijn wangzakken wil stoppen om het mee te nemen naar zijn nestje worden de watten vochtig en kunnen op deze manier vastplakken en een klont vormen; in het ergste geval kan de hamster hier zelfs in stikken. Niet gebruiken dus!

Mis je iets?

Natuurlijk is er niet voor iedere bodembedekking een ruimte in dit bestandje. Zo mag ik er toch wel van uit gaan dat je de hamster niet op vogelzand wilt laten leven. Maar, mocht je toch denken dat er een bepaald product in moet, dan zien we dit graag verschijnen via de e-mail: HamsterScapingOfficial@hotmail.com